Į pagalbą nepatyrusiems maisto gamintojams: tobulai paprastas tinklaraštininkės „Running Vita“ Velykų meniu

Artėjant Velykoms, džiugų laukimą gali imti temdyti nerimas dėl laukiančios ruošos – net ir virtuvės senbuviams šventinių pietų gaminimas šeimai gali būti iššūkis, o virtuvės naujokams tai gali pasirodyti neįveikiamas kalnas. Tačiau populiarios „Instagram“ paskyros „Running Vita“ kūrėja ir receptų knygos „Kaip per sviestą“ autorė Vita Marija Murėnaitė turi 7 patarimus ir dalijasi 3 patiekalų meniu, kurį lengvai paruoš ir nepatyrę maisto gamintojai.

„Šviežias gardus maistas yra neatsiejama mūsų šventinių tradicijų dalis. Ar tai būtų nuo vaikystės pažįstami skoniai, ar šiuolaikinės variacijos renkantis iš „Pasaulio virtuvių“ produkcijos – dažnam norisi ant velykinio stalo padėti bent dalelę savęs. Kartu su gamintojais bei tiekėjais pasirūpinome, kad mūsų parduotuvėse kiekvienas pirkėjas rastų visko, ko reikia: pradedant šviežiu derliumi ir baigiant gamybos procesą palengvinančiais produktais“, – sako Ernesta Dapkienė, lietuviško prekybos centro „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Ji primena, kad „Maximos“ darbuotojai pirmąją Velykų dieną ilsėsis – sekmadienį tinklo parduotuvės nedirbs. Antrąją Velykų dieną jos dirbs įprastai. Kad šventė būtų sklandesnė, E. Dapkienė kviečia pirkėjus kuo anksčiau pradėti planuoti šventinį meniu ir apsipirkimus.

7 tinklaraštininkės patarimai

Dar vaikystėje mamos įskiepyta meilė maisto gamybai Vitą Mariją Murėnaitę pavergė visam gyvenimui. Jau paauglystėje šeimoje perėmusi maisto ruošimo pareigas, iškart po mokslų pradėjo dirbti įvairiose kavinėse, restoranuose. Alergija rankoms sutrukdė tęsti karjerą virtuvėje, tačiau jauna moteris nuo maisto neatitolo: perėjo į restoranų vadybą ir vis daugiau jėgų skyrė populiarėjančiam „Running Vita“ tinklaraščiui bei „Instagram“ paskyrai, kur dalijasi nesudėtingais gardžių patiekalų receptais ir naudingais patarimais, kurie praverčia ir patyrusiems, ir pradedantiesiems kulinarams.

„Kartą net savo auditorijos klausiau, ar jie žino, nuo ko prasideda sriubos virimas. Daugelis atsakė, kad nuo vandens užvirimo. Bet juk ne – geriau vandenį pilti jau ant su prieskoniais pakepintų daržovių. Natūralu, kad ne visi žmonės gamina maistą ir todėl net nežino, nuo ko pradėti. Tai nereiškia, kad jie to negali – tiesiog reikia žinoti kelis naudingus dalykus, kurie maisto ruošimo procesą gerokai palengvins“, – sako Vita ir dalijasi patarimais.

1. Skirkite laiko gero ir lengvo recepto suradimui. Palengvindama šią užduotį Vita dalijasi visu nesunkiai paruošiamu meniu šventiniam Velykų stalui, kurį rasite žemiau. „Tinkamo recepto atsirinkimas yra labai svarbus. Geriausiai išsirinkti tokį, kuriam reikia nedaug ingredientų, kuriam gaminti nesugaišite daug laiko, kurio gaminimo eiga aprašyta aiškiai ir nuosekliai. Turėkite omenyje, kad dažnai sunkiau sekti užsienio kulinarų receptais, nes ne visada gali pavykti rasti reikiamų produktų arba jie bus gerokai brangesni“, – įspėja Vita.

2. Neužsimokite per plačiai. Jeigu nesate patyręs maisto gamintojas, rinkitės kuo paprasčiau pagaminamus patiekalus. „Lengviausia įsibėgėti yra tada, kai kažkas pavyksta. Didžiausias paskatinimas naujoje veikloje yra geras rezultatas“, – įsitikinusi Vita.

3. Pasitikėkite savo juslėmis. Knygos „Kaip per sviestą“ autorė pastebi, kad dažnai pradedantieji virtuvėje aklai seka receptais ir bijo juose bet ką keisti. Vita ragina nebijoti jų adaptuoti pagal savo skonio receptorius arba pagal tai, ką turite šaldytuve. Avieną juk galima pakeisti kita mėsa, receptui reikalingų daržovių sąrašą papildyti, o jeigu kurio ingrediento nemėgstama – jo tiesiog atsisakyti. Svarbiausia, pasak jos, nuolat ragauti gaminimo eigoje, kad pajustumėte, ko patiekalui trūksta ir kuo jį galima patobulinti.

4. Įvertinkite, ką galima pasidaryti išvakarėse. Šventiniai šeimos pietūs tampa iššūkiu net ir patyrusioms šeimininkėms, tad svarbu įvertinti turimą laiką. Pavyzdžiui, tinklaraštininkė siūlo bent dalį ruošos atlikti dar vakare.

„Jeigu darysite mišrainę, salotas – įvertinkite, kuriuos ingredientus galima pasiruošti iš vakaro. Pavyzdžiui, tikrai galite išsivirti kietas daržoves, tokias kaip morkos, burokai. Jeigu virsite bulves – jas palikite neluptas, nes kitaip pajuoduos. Virtus kiaušinius taip pat palikite su lukštais, nes jie gali apdžiūti“, – patarimus vardija Vita.

5. Įtraukite visą šeimą. Kuo daugiau savo darbus ir užduotis aiškiai žinančių žmonių – tuo visiems lengviau, įsitikinusi receptų autorė. Pavyzdžiui, šeimoje galima pasiskirstyti, kas atsakingas už skirtingus patiekalus.

„Jeigu kas nori baltos mišrainės, tai tuomet jis superka visus ingredientus, pradeda ją ruošti. Kitas atsakingas už desertą. Trečias – karštą patiekalą arba garnyrą. Taip produktų pirkimo našta – tiek laiko, tiek pinigų atžvilgiu – neužgrius ant vienų pečių. O maisto ruošyba kartu yra ir smagus laikas pabūti drauge“, – savo šeimos patirtimi dalijasi Vita.

6. Nebijokite šaldytos produkcijos. Tai, kad kepate pyragėlius su mėsa, daržovėmis ar saldžiu įdaru, nereiškia, kad ir tešlą būtina ruošti patiems. Vita išduoda, kad ir pati virtuvėje dažnai pasinaudoja palengvinimu – šaldyta bemiele arba mieline „Favorit“ tešla, kuri maisto gaminimą gerokai sutrumpina.

„Mūsų šeima nėra dideli tortų mėgėjai, bet gardžių desertų juk norisi. Kaip paprastai tai išsprendžiame? Nusiperkame šaldytų sviestinių kruasanų – juos tereikia įdėti į orkaitę, ir tuomet galima karštutėlius patiekti su džemu ar sviestu. Visi namai prakvips!“, – pažada Vita.

7. Išbandykite patiekalų gaminimą porcijomis. Patarimas gaminti tiek, kiek suvalgysite – visiems žinomas, ir dažno vis tiek neįgyvendinamas. Vita dalijasi triuku, kuris padeda sumažinti išmetamo maisto kiekį ir papuošti stalą: mišraines arba salotas gaminkite porcijomis. Tokius patiekalus lengva iškart sudėti į nedidelius stiklinius indelius. Pasak tinklaraštininkės, taip kiekvienas valgytojas galės savo porciją adaptuotis pagal save, ko nesuvalgė – išsivežti namo, o stiklainukai taps ir originalia stalo dekoracija, tereikia juos papuošti kaspinėliu ar gėlytėmis.

„Running Vita“ Velykų meniu: 3 paprasti ir gardūs patiekalai

Lašišos ir virtų kiaušinių salotos su porais

Reikės: 100g šaltai rūkytos lašišos, 1/3 vidutinio dydžio poro, 100g fermentinio sūrio, 3 kietai virtų kiaušinių, kelių šaukštų mėgstamo majonezo

Sūrį sutarkuokite, o kitus ingredientus supjaustykite į mažus kvadratėlius. Į vieną didelį indą arba 3-4 mažus sluoksniuokite salotas: apačioje rūkyta lašiša, ant jos susmulkinti porai, sutarkuotas fermentinis sūris, majonezas ir į mažus kubelius supjaustyti kiaušiniai. Uždenkite ir palikite salotas pastovėti šaldytuve per naktį bei patiekite su duona arba skrebučiu.

Kepenėlių paštetas

Reikės: 450 g vištų arba ančių kepenėlių, 1 morkos, 2 nedidelių (arba 1 didesnio svogūno), 3 skiltelių česnako, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio druskos, ½ šaukštelio juodųjų pipirų, 1 šaukštelio džiovintų čiobrelių, 150 ml riebios grietinėlės (apie 30 %), 100 g sviesto

Nuplaukite ir susmulkinkite kepenėles (kuo mažesni gabaliukai, tuo greičiau iškeps). Nuvalykite ir susmulkinkite daržoves: morką – pusžiedžiais, svogūnus ir česnako skilteles – taip pat. Galite nepersistengti, nes viską reikės sumalti.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite daržoves ir kepinkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės (apie 5 min). Sudėkite kepenėles, pasūdykite, pagardinkite pipirais, čiobreliais ir kepkite dar 10 min. Supilkite grietinėlę, sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą, išmaišykite ir palaukite, kol užvirs.

Nuimkite nuo ugnies, atvėsinkite ir elektriniu trintuvu sutrinkite viską iki purios vientisos masės.

Paštetą laikykite sandariai uždarytą stiklainyje šaldytuve ir suvartokite per kelias dienas. Skaniausia mėgautis su juoda duona, sviestu ir spanguolių arba figų džemu.

Sūrio pyragas su uogomis, gėlėmis arba velykiniais šokoladiniais kiaušiniais

Reikės: 180 g kakavinių sausainių, 90 g sviesto, 600 g tepamo varškės sūrio, 175 g cukraus, 2 kiaušinių, plius 1 trynio, 150 g grietinės, vanilės ekstrakto arba pastos šaukštelio (nebūtina, bet su ja skaniau), 2 šaukštų miltų, papuošimui – braškių ir cukraus pudros (taip pat galite užbarstyti skrudintų pistacijų, lazdynų, migdolų, kokoso drožlių, velykinių šokoladinių kiaušinių ar uždėti valgomų gėlių)

Įkaitinkite orkaitę su vėjelio funkcija iki 180C. Sausainius sutrupinkite, išlydykite sviestą, sumaišykite juos tarpusavyje ir subėrus į 20 cm dydžio apvalią kepimo skardą prispauskite su pirštais prie dugno. Skardą dėkite į orkaitę 5 min, ištraukite ir leiskite truputį atvėsti.

Tepamą varškės sūrį sumaišykite su cukrumi, kiaušiniais, grietine, bei vanile. Tuomet suberkite miltus ir dar kartą permaišykite. Užpilkite baltą masę ant kakavinių sausainių pagrindo ir šaukite į orkaitę 40 min (pajudinus pyrago vidus dar bus ne visai standus, bet nebijokite – per naktį sustings). Leiskite jam valandą pabūti kambario temperatūroje ir dėkite nakčiai į šaldytuvą.

Ryte papuoškite kalnu susmulkintų braškių ir šaukštu cukraus pudros.