Tailandietiškais, kiniškais ar japoniškais patiekalais Lietuvoje jau visai nesunkiai galima mėgautis ne tik restoranuose. Parduotuvių lentynose gausu produktų įvairių etninių virtuvių eksperimentams savo namuose, tik svarbu žinoti, ko ieškoti. Pavyzdžiui, galvą lengvai apsukti gali azijietiškų padažų aibė, bet ar žinote, kurį jų – austrių, žuvies, hoisin, o gal terijakio – rinktis, kad namuose sukurtumėt išties Tolimaisiais Rytais dvelkiantį kulinarinį šedevrą?
Prekybininkai pastebi, kad įvairių užsienio šalių etninių produktų paklausa pastaraisiais metais yra kaip niekad išaugusi. „Maisto gaminimo namuose įpročiai keičiasi. Patiekalai, kuriais anksčiau dažniausiai būdavo mėgaujamasi tik kavinėse ar restoranuose, šiandien gaminami namuose. Tai rodo besikeičiantis klientų pirkinių krepšelis, kuriame vis dažniau atsiduria egzotiški užsienio šalių etninės virtuvės maisto produktai“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Ji skaičiuoja, kad etninės virtuvės produkcijos pardavimai per pastaruosius dvejus metus yra padidėję beveik dvigubai. Tuo tarpu pernai didžiausias pirkėjų susidomėjimo šuolis buvo perkant japoniškus ir kiniškus makaronus. Ir toliau noriai perkami produktai meksikietiškiems patiekalams, kurie išlieka patys populiariausi iš visų etninių virtuvių.
„Pirkėjams stengiamės užtikrinti kuo didesnį pasirinkimą įvairių etninės virtuvės ingredientų, kuriuos panaudojant kartu su tradiciniais lietuviškais maisto produktus, galima sukurti dar neragautų egzotinių skonių. Kartais tereikia vos vieno naujo elemento, pavyzdžiui, kelių lašų azijietiško padažo, kad pamėgto patiekalo skonių gama suskambtų visai kitaip“, – pažymi „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Ji apžvelgia populiariausius azijietiškus padažus ir pristato, kokiems patiekalams jie geriausiai tinka.
Žuvies padažas
Jeigu imatės gaminti Azijos – ir ypač Tailando – įkvėptus receptus, be šio padažo neišsisuksite. Iš sūdytų ir brandintų ančiuvių gaminamas padažas Rytų ir Pietryčių Azijoje dažnai atstoja druską.
„Vargu ar kas nors galėtų girti šį padažą už malonų aromatą, bet jis puikiai atlieka tai, kam buvo sukurtas – klasikiniams azijietiškiems patiekalams suteikti tobulą umami skonį. Šlakelis žuvies padažo, ir beskanaudami savo gamintą patiekalą mintimis nuklysite į Aziją“, – sako B. Baratinskaitė.
Kaip jį naudoti? Išskirtinė šio padažo savybė – itin stiprus kvapas. Tai jau turėtų būti jums ženklas, kad žuvies padažo geriau nepadauginti: vos kelių lašelių ar arbatinio šaukštelio paprastai visiškai pakanka.
Naudoti šį padažą galite ten, kur leidžia fantazija: žuvies padažo pilama į sriubas, marinatus, karius, stir-fry patiekalus (keptuvėje ant aukštos ugnies kepamos daržovės, mėsa ar žuvis su padažu). Jis taip pat būna svarbus ingredientas gaminant azijietiškus padažus užkandžių mirkymui, o jeigu recepte naudojat vištienos sultinį, tai šlakelis žuvies padažo ten dera iš esmės visada.
„Žuvies padažo suteikiamas išskirtinis skonis toks ypatingas, kad daugelis pripažįsta – jeigu receptas reikalauja būtent jo, tuomet tinkamo pakaitalo vargu ar rasite. Visgi, jeigu esate veganas, tikriausiai artimiausias variantas skonio prasme būtų sojų padažas“, – tikina „Maximos“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.
„Hoisin“ padažas
Kvapnus, turtingo skonio, lengvai saldus ir šiek tiek sūrumo turintis „Hoisin“ padažas yra neatsiejamas nuo Kinijos virtuvės ir tokių patiekalų kaip Pekino antis ar kiniška barbekiu kiauliena. Padažui ypač išraiškingą skonį suteikia subtilus sojų pupelių, sezamų aliejaus ir prieskonių mišinys. Jį galima palyginti su barbekiu stiliaus padažais – hoisin yra tamsus, tirštas, turi tiek saldumo, tiek aštrumo.
Kaip jį naudoti? „Hoisin“ padažas yra tobulas marinato ingredientas, norint paruošti išskirtinio skonio barbekiu, plėšytą kiaulieną arba keptus šonkauliukus. Tam tereikės jį sumaišyti su cukrumi, česnaku, sojų padažu, cukrumi, prieskoniais.
Su „Hoisin“ padažu galima labai paprastai paskaninti jau pamėgtus stir-fry patiekalus, kai jiems norisi suteikti šiek tiek daugiau azijietiško skonio. „Hoisin“ yra ir puikus mirkymo padažas daržovių suktinukams (spring rolls) arba azijietiškiems koldūnams.
Austrių padažas
Gaminamas iš karamelizuotų austrių sulčių ir sojų padažo, šis tamsiai rudas padažas yra itin populiarus Azijos virtuvėje. Tirštas, konsistencija primenantis sirupą austrių padažas iš tiesų savo skoniu visiškai neprimena jūros gėrybių, nors tokia asociacija kyla išgirdus pavadinimą. Jis patiekalus praturtina žemiškais, šiek tiek saldžiais ir sūriais poskoniais.
Kaip jį naudoti? Austrių padažas naudojamas įvairiems kitiems padažams gardinti, dažnai juo skaninamos garuose virtos daržoves, makaronų patiekalai, o sumaišytas su ryžių vynu tampa puikiu marinatu – ne per sūriu, ne pernelyg primenančiu jūros gėrybes.
„Populiariausias visgi šio padažo naudojimo būdas yra šlakelio įpylimas į gaminamus stir-fry patiekalus: padėkos ir jūsų skonio jutikliai, ir akys. Tiršta bei aksominė austrių padažo konsistencija garantuoja ne tik puikų skonį, bet ir apetitą žadinantį blizgumą.
Tik svarbu atminti, kad austrių padažo nereikėtų įpilti per anksti į kepamus patiekalus, nes tada jis gali pridegti. Daržoves kelias minutes apkepkite vien tik aliejuje tol, kol jos suminkštės, ir tada skaninkite jas austrių padažu“, – pataria B. Baratinskaitė.
Terijakio (teriyaki) padažas
Pažodžiui teriyaki japonų kalba reiškia blizgėjimą ir grilinimą. Istoriškai šis žodis nusakė maisto ruošimo būdą, bet teriyaki išpopuliarėjus ir už Azijos ribų, jis tapo kultinio japoniško padažo sinonimu.
„Šis klasikinis japoniškas prieskoninis padažas – tamsus, tirštas ir salstelintis, puikiai tinkantis paryškinti žuvies, mėsos ar daržovių skonius. Jo įsimintinas skonis, kurį sukuria sojų padažas, cukrus, actas ir kiti ingredientai, gali net blankiausią patiekalą paversti pasakiško skonio vakariene“, – sako B. Baratinskaitė.
Kaip jį naudoti? Terijakio padažas yra populiariausias japonų marinatas. Daržoves, vištieną, žuvį, tofu ar mėsą gausiai apšlakstykite padažu ir palikite bent 30-iai minučių. Žuvį ar mėsą marinate galima palikti ir visai nakčiai, taip ji taps minkštutėlė ir prisigers puikaus skonio. Tuomet ruoškite patiekalą taip, kaip jums tinka – kepkite ant griliaus, keptuvėje ar orkaitėje.
„Jeigu norite dar sustiprinti padažo skonį, mėsą ar žuvį kas kelias minutes apversdami iš naujo patepkite padažu. Tik būkite atsargūs, nes padaže yra cukraus, o tai reiškia, kad dideliame karštyje jis lengvai dega. Bet patikiname: šiek tiek atidumo ruošiant patiekalą – ir lengvai, vos su keliais ingredientais, galėsite mėgautis į Japoniją nukeliančiais skoniais“, – rekomenduoja „Maximos“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.