Ariogalos gimnazijos projektas „Sveiko maisto paslaptys“

Raseinių r. Ariogalos  gimnazija baigė vykdyti projektą „Sveiko maisto paslaptys“, kurį  finansavo Raseinių r. savivaldybė. Projekto tikslas – vadovaujantis sveikos gyvensenos principais  įgyti kuo daugiau  teorinių bei praktinių žinių apie sveiką mitybą, puoselėti  sveikos mitybos įpročius Ariogalos gimnazijos bendruomenėje.

   Gimnazijoje vyko daug įdomių ir naudingų veiklų. Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos pakvietė  mokinius dalyvauti kūrybinių darbų konkurse sveikatos tema. Mokiniai kūrė pasirinkto žanro kūrinius: rašinius, straipsnius, pasakas, eilėraščius,  tikras ir išgalvotas istorijas. Aktyviausi buvo 5-8 klasių jauniejo kūrėjai. Informacinių technologijų pamokose  mokiniai sukūrė elektroninę receptų knygą „Sveiko maisto paslaptys“.  Nelengva  buvo sukurti arba išsirinkti tinkamą receptą, pagaminti patiekalą iš pasirinktų produktų, nufotografuoti gamybos procesą bei pagamintą patiekalą,   perkelti nuotraukas iš mobiliojo įrenginio į kompiuterį, suformatuoti tekstą pagal pateiktus reikalavimus, iliustruoti.  Laimėtojai – II gimnazijos klasių mokiniai. Originaliausi, kūrybiškiausi darbai pateko į  receptų knygą. Dailės pamokose atlikta daug  kūrybinių darbų įvairiomis priemonėmis ir technikomis, surengta darbų paroda. Technologijų pamokose  5-8 klasių mokiniams organizuoti praktinės veiklos užsiėmimai gaminant pasirinktą patiekalą iš sveikatai palankių maisto produktų. 4-6 klasių mokiniams sveikatos priežiūros specialistė Giedrė Puodžiavelienė organizavo  užsiėmimus,  diskusijas, viktoriną  „Sveika mityba“ bei išrinko  nugalėtojus.

   Gegužės 23 dieną gimnazijoje edukacinius užsiėmimus 1-4 ir 5-8 klasių mokiniams vedė  lektoriai Barintas Čepukaitis ir Aida Matulevičiūtė,  Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos šefai, sveikos mitybos propaguotojai.  Jie atskleidė daug sveiko maisto paslapčių. Akcentavo,  kad maistas turi būti ne tik sveikas, bet ir skanus,  turi patikti daugumai ir visokio amžiaus žmonėms, taip pat  turi būti pagamintas atsakingai ir parduotas tinkamomis vartotojui kainomis.  Daug skirtingų patiekalų  pagamino dalyviai. Ir salotų, ir užtepėlių, ir mišrainių, ir desertų. Tarėsi, diskutavo tarpusavyje, ką galėtų pagaminti grupėse, kaip pavadinti savo sukurtus patiekalus. Turbūt smagiausia buvo pristatyti savo grupių darbus, degustuoti ir vaišinti. Po edukacinių užsiėmimų Aida Matulevičiūtė skubėjo į susitikimą su Ariogalos gimnazijos bendruomene, kur dalinosi patirtimi, atsakė į klausimus, džiaugėsi, kad  gimnazija ieško tokių veiklos formų, kurios sudomina jaunus žmones, paskatina juos aktyviai dalyvauti ir semtis žinių, kurios bus naudingos ne tik pačiam ugdytiniui, bet ir aplinkiniams. Džiaugiamės visomis šios dienos veiklomis, nes  tai  skatina tarpusavio supratingumą, naujas idėjas ir galimybes atskleisti savo kūrybiškumą, susipažinti su profesionaliais virtuvės šefais, pasisemti iš jų patirties ir žinių.

   Daugybę renginių  organizavo Ariogalos gimnazijos  priešmokyklinės grupės ir  1-4 klasių mokiniai. Sausio mėnesį įdomiai praėjo „Arbatos savaitė“, kurioje  mokiniai  buvo supažindinti  su mūsų krašto vaistiniais augalais ir kitų šalių auginamomis arbatomis, jų nauda žmogaus organizmui, aptartas arbatos kelias: vaistažolių rinkimas, paruošimas, džiovinimas, vyko degustacijos ir kitos veiklos. Vasario mėnesį mokytojos organizavo renginių ciklą „Savaitė be saldumynų“, kurioje mokiniai   buvo supažindinti  su sveikos mitybos principais, mitybos piramide, buvo aptartas saldumynų poveikis žmogaus sveikatai bei  suvesti  „Savaitės be saldumynų“ statistikos duomenys. Kovo mėnesį organizuota „Vandens savaitė“, kurioje mokiniai  supažindinti su vandens svarba žmogaus organizmui, buvo atliekami stebėjimai, bandymai su vandeniu, suvesti apklausos „Kiek stiklinių vandens išgeriu per dieną?“ statistikos duomenys. Balandžio mėnesį   „Pieno savaitės“ renginiuose   pradinukai supažindino su pieno produktais, jų svarba žmogaus organizmui. Gegužės mėnesį mokiniams  labai patiko „Vaisių ir daržovių savaitės“ veiklos: pradinukai buvo supažindinti su vietiniais ir atvežtiniais vaisiais, uogomis, daržovėmis, vyko įvairių vaisių, daržovių ragavimas, sulčių, kokteilių, užkandžių gaminimas ir degustavimas. 20 mokinių dalyvavo edukaciniame užsiėmime su  profesionaliais virtuvės šefais ir gamino bei degustavo paruoštus patiekalus. Taip pat pradinukai sukūrė daug kūrybinių darbelių.

   Liko pati džiugiausia projekto dalis – apdovanoti suvenyrais, padėkomis, diplomais konkursų, viktorinų, edukacinių užsiėmimų nugalėtojus, aktyviausius dalyvius, veiklas organizavusius mokytojus.  Džiaugiamės pasiektais rezultatais ir dėkojame visiems, kurie dalyvavo projekte.