Turbūt būtų sunku ginčytis, kad kone žinomiausias ir labiausiai užkietėjęs spurgų gurmanas pasaulyje – animacinio serialo „Simpsonai“ veikėjas Houmeris. Dėl šios ir daugybės kitų su spurgomis susijusių populiariosios kultūros nuorodų šio deserto tėvyne dažnai laikoma JAV. Visgi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai atskleidžia, kad spurgų istorija prasidėjo Europoje, o taip pat dalinasi dar vienu įdomiu faktu – prie šio deserto raidos prisidėjo ir Lietuva. Todėl kviečiame artimiau susipažinti su šio deserto istorija, jo įvairove ir populiarumo visame pasaulyje priežastimis.
Mūsų kultūros dalimi tapusios spurgos
Įvairios formos, skirtingi užpildai ir skonio receptorius suvilgantys pabarstukai. Šios spurgų detalės patenkina daugelio klientų norus ir prisideda prie spartėjančio šio deserto populiarumo Lietuvoje, pastebi „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
„Spurgos parduotuvių lentynose iki pat šiol patraukia žmonių dėmesį. Patį pirmąjį ir didžiausią susidomėjimo šiuo desertu proveržį fiksavome nuo 2017 m. iki 2019 m. Tada jų pardavimai augo net 27 procentais. Jų paklausa auga iki pat šiandien. Juk ne veltui spurgos pasitarnauja ne tik kaip greitas užkandis skubant, bet ir vienas geriausių desertų prie kavos ar arbatos puodelio, kada norisi šiek tiek pasisaldinti dieną „, – pasakoja E. Dapkienė.
Kita spurgų populiarumo priežastis – kultūrinis palikimas. Juk apvaliomis ir išorėje traškiomis, bet viduje minkštomis varškės spurgomis gardžiavosi ir mūsų senoliai. Jos ne kartą atsidūrė ant jų vaišių stalo. Nestebina ir tai, kad šio skanėsto receptai perduodami iš kartos į kartą. Kaip teigia „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, spurgų istorija siekia ir XV amžių, tačiau vis dar kyla įvairių ginčų dėl jų kilmės.
„Ginčijamasi net dėl žodžio „spurga“ autorystės. Vieni sako, kad jis reiškia į tešlą dėtus riešutus, kiti – „tešlos mazgus“. Aliejuje keptos spurgos garsėjo Nyderlanduose, tačiau jos buvo užpildomos įdaru dėl nuolat deserto viduryje neiškepančios tešlos. Sprendimą, kaip patobulinti gaminį, 1847 m. rado tuomet vos 16 metų sulaukęs laivo įgulos narys, o vėliau kapitonu tapęs Hansenas Gregory. Jis išmušė spurgos viduryje skylę, kas padidino aliejaus paveikiamą paviršiaus plotą. Šis kulinarinis manevras sulaukė didžiulio populiarumo jo gimtojoje Amerikoje ir negrįžtamai pakeitė požiūrį į spurgas“, – pasakoja maisto gamybos ekspertė.
Populiariausios – visai ne JAV
Kai amerikiečiai nuo seno skanauja tuščiavidures, o mes – varškės spurgas, kitos šalys taip pat turi savo vietines šio deserto alternatyvas. Pavyzdžiui, Pietų Afrikos Respublikoje spurgos skaninamos medumi ir kokoso drožlėmis.
„Skiriasi ne tik skoniai, bet ir formos. Pavyzdžiui, Ispanijoje išrastas ir Meksikoje itin išpopuliarėjęs desertas churros yra lazdelės formos ir mirkomas į šokoladą ar kitą pagardą. Kiniškas youtiao taip pat yra pailgas ir gali būti panardinamas į kitus maisto produktus ar naudojamas kaip sumuštinio pagrindas“, – spurgų skirtumus pristato B. Baratinskaitė.
Spurgos skiriasi ir savo įdarais. Pavyzdžiui, Vokietijoje populiarios pilnavidurės spurgos, kurios užpildomos šokoladiniu, kreminiu ar vaisiniu įdaru. Tik nereikia pamiršti, kad išdaigas mėgstantys vokiečiai šias spurgas kartais pripildo ne saldžia želė, o garstyčiomis.
Saldžiu įdaru savo nacionalines spurgas zeppole užpildo ir italai. Labiausiai nuo svetur žinomų spurgų jos skiriasi tuo, kad jų įdaras puikuojasi ant spurgos viršaus. O įdaro skoniai labai priklauso nuo to, kurioje šalies vietoje esate: kai kur kepėjas gali parekomenduoti saldžią zeppole su rikotos sūriu ir cukrumi, kitur net įdarytą ančiuviais.
„Visgi labiausiai dėl spurgų iš proto eina kanadiečiai. Ši JAV kaimynė turi daugiausiai šio deserto parduotuvių, skaičiuojant vienam žmogui, nei bet kuri kita pasaulio šalis. Jie netgi turi savo „bebro uodega“ pavadintas spurgas – tai plokščias tešlos gabalas, kurį nukloja saldus glajus ir kiti ingredientai, pritaikomi pagal bet kurio skonį. Statistiškai kiek mažiau dėl spurgų yra pametę galvas japonai, bet kilstelėti antakį priverčia ten populiarios raudonųjų pupelių pasta užpildytos spurgos. Tad dar išragauti tikrai yra ką“, – apie skirtingas pasaulio virtuves pasakoja „Maximos“ atstovė.