Sezonas „ant grotelių“ įsibėgėja: 3 griliaus patiekalų idėjos

Šylant orams, tik ir maga įkaitinti grilį ir mėgautis skaniausiais patiekalais ruoštais lauke. Ir nors dažniausiai iš kepsninių sklinda gardus mėsos ar žuvies patiekalų aromatas, „Maximos“ maisto gamybos žinovai siūlo grilyje ruošti ne tik pagrindinius patiekalus, bet ir desertus, ir užkandžius.

„Pastebime vis populiarėjančią tendenciją, jog mūsų klientams parduotuvėse svarbu rinktis ne tik iš gausaus šviežios, bet ir marinuotos mėsos asortimento. Tokie produktai tinka ir skubantiems, norintiems per trumpą laiką pasiruošti gardžius pietus ar vakarienę namuose, bet taip pat yra puikiai tinkami griliui: tai jau užmarinuoti šašlykai, kepsniai, dešrelės, vištienos ir kiti gaminiai, kuriuos užteks tik išsikepti.

Tačiau šią vasarą savo kepsninėse aš siūlau čirškinti ne tik mėsą ar žuvį bei jūros gėrybes. Jei dar neteko, išmėginkite grilintus vaisius, daržoves ir sūrius, kurie taps ir gardžiu garnyru prie mėsos, ir puikiais užkandžiais ar desertais“, – dalinasi Brigita Baratinskaitė, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos žinovė.

Ant grotelių kepti grybai ir daržovės

„Tinkamai paruoštos ant grotelių iškeptos daržovės turėtų būti ir sultingos, ir tuo pat metu šiek tiek tvirtos viduje. Tad, prieš kepant, daržoves rekomenduoju išmirkyti marinate. Puikų marinatą paruošite sumaišę keletą šlakelių augalinio aliejaus, porą skiltelių smulkiai supjaustyto česnako ir žiupsnį druskos. Marinatą taip pat galite paskaninti įbėrę žolelių mišinio ar įpjaustę šviežio baziliko,“– pasakoja B. Baratinskaitė.

Jums reikės:

  • cukinijos – 300 g
  • vyšninių pomidoriukų – 300 g
  • pievagrybių – 200 g
  • skirtingų spalvų saldžiųjų paprikų – 2 vnt.
  • augalinio aliejaus – 20 ml
  • druskos – pagal skonį

„Ruošdami daržoves griliui, turime jas gerai nuplauti ir nusausinti. Cukinijos galus – nupjaukite, o pačią cukiniją supjaustykite į 3-4 dalis priklausomai nuo cukinijos dydžio. Paprikas geriausia pjaustyti griežinėliais, o pomidorus ir pievagrybius galima palikti tokius, kokie yra. Daržoves suverkite ant iešmelių ir jei nemarinavote, apibarstykite jas druska bei apšlakstykite augaliniu aliejumi. Kepkite apie 5-7 minutes, iešmelius reguliariai pasukdami, kad visos pusės tolygiai apkeptų. Daržoves tiesiai ant stalo patiekite jų dar nenuėmę nuo iešmelių“, – pataria „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.

Sūris ant grotelių

„Ant grotelių keptas haloumi sūris – puikus užkandis. Haloumi yra riebus sūris gaminamas iš ožkos pieno, į kurį dedama druskos ir mėtų, ir yra puikiai tinkamas kepimui. Jums tereikia sūrį supjaustyti, išdėlioti ant grotelių ir kepti tol, kol jis pradės ruduoti bei šiek tiek ištirps. Patiekite su citrinos riekele šalia arba prie gaivių salotų“ – sako B. Baratinskaitė.

Bananų laiveliai

Jums reikės:

  • bananų
  • zefyrų, tinkamų kepimui
  • mėgstamo šokolado
  • spragėsių

„Desertui puikiai tiks labai paprastai paruošiami „bananų laiveliai“. Banano žievę išilgai įgaubto krašto viduryje švelniai perpjaukite ir bananą šiek tiek atidarykite. Į banano vidų įdėkite zefyrus, šokolado gabaliukus ir kukurūzų spragėsius. Apvyniokite bananus folija ir kepkite ant grotelių 5–7 minutes, kad šokoladas ir zefyrai galėtų ištirpti. Vėliau įplėškite foliją ir bananus kepkite dar porą minučių. Šį desertą galite patiekti ir su ledais ar plakta grietinėle“, – pasakoja B. Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos žinovė.