Kūčiukų kepimo tradicijos atgimsta vaikų rankose

Didžioji dauguma Lietuvos gyventojų šiais metais ant kalėdinio stalo dės ne savo rankomis keptus kūčiukus, tačiau pirktus prekybos centre. 64 proc. gyventojų nesibodi masinės gamybos kūčiukų, tarp jų gausu šeimų auginančių du ir daugiau vaikų. Tik mažiau nei trečdalis gyventojų skirs laiko naminių kūčiukų gamybai. Vis tik tradicija gaminti kūčiukus namuose gaji tik tarp vyresnio amžiaus, 65-74 metų,  žmonių.

„Malsena“ užsakymu „RAIT“ atliktas tyrimas atskleidė, kad naminių kūčiukų kepimo tradicijas daugiausia puoselėja senjorai. Remiantis tyrimu, giminaičių keptais ir pasidalintais kūčiukais Kalėdų stalą puošia 18 proc. visų apklaustųjų. Apie dešimtadalis respondentų kūčiukus įsigyja turguje (12 proc.), taip pat perka kepyklose (11 proc.).
„Jaunoji karta auga, ragaudama masinės gamybos kūčiukus, kurie tėra paprasti sausainėliai. Vaikai nebepatiria kūčiukų kepimo džiaugsmo namuose, dėl šios priežasties prieš septynerius metus nusprendėme šią tradiciją grąžinti į vaikų rankas. Kasmet, įmonėje su Lietuvos moksleiviais mokomės kepti kūčiukus, primename apie švenčių tradicijas bei šventinių patiekalų esmę. Tikroji Kūčių ir kūčiukų prasmė – tai dalijimasis ir bendravimas, todėl kviečiame visas šeimas šiais metais puoselėti papročius ir kepti kūčiukus namuose,“- sakė „Malsena“ vadovas Gintautas Migonis.

Jam antrino etnologė Gražina Kadžytė, kuri tikina, kad Kūčios įgauna tikrąją prasmę tik ant stalo padėjus rankomis pagamintų kūčiukų indelį. Pasak, jos nuo senovės kūčiukų gamyba buvo šeimos mažųjų darbas. Kūčiukas – tai maža, simbolinė duonelė ir tik rankų prisilietimas jai suteikia magijos.

Šiais metais „Malsenos“ organizuojamose kūčiukų kepimo pamokėlėse apsilankė daugiau nei pusantro tūkstančio mokinių iš daugiau nei 35 mokymo įstaigų. Jie iškočiojo daugiau nei 850 kg tešlos ir iškepė apie 500 kg kūčiukų.
Šiais metais prie projekto prisijungė ir gausus būrys partnerių. Projekto atidarymo dieną kartu su vaikais kūčiukus kepti ir naujai pažvelgti į šią tradiciją pasiryžo „Virtuvės mitų griovėjai“ (VMG), etnografines švenčių tradicijas pristatė etologė Gražina Kadžytė. Per septynerius projekto metus kūčiukus išmoko kepti ir apie Kalėdines tradicijas sužinojo beveik  10 000 Lietuvos mokinių.
„Malsena“ šiais metais kviečia kartu su savo šeima kūčiukus išsikepti patiems.

Lietuviškų kūčiukų receptas:
1 kg kvietinių miltų;
480 ml vandens;
0,5 arbatinio šaukštelio sausų mielių;
120 g cukraus;
3 valgomieji šaukštai aguonų;
0,5 arbatinio šaukštelio druskos;
70 g aliejaus.

Paruošimas

Į dubenį supilti kambario temperatūros vandenį ir produktus tokia tvarka: suberti mieles, cukrų, miltus, aguonas, druską. Viską sumaišyti medine mentele arba spiraliniu maišytuvu pirmu greičiu iki vientisos masės, supilti aliejų ir išminkyti tešlą rankomis arba spiraliniu maišytuvu antru greičiu, kol tešla nebelips prie rankų ar prie indo šonų. Tešlą palikti uždengtą skepeta 1 val. Po to išimti tešlą iš dubens ir padėti ant miltais pabarstyto stalo. Atpjauti piršto storio tešlos juostelę ir kočioti rankomis, kol suformuojama plona virvelė. Supjaustyti ją į norimo dydžio gabaliukus, pabarstyti miltais, kad jie nesuliptų, ir sudėti ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Gabaliukus išdėstyti 1 cm atstumu vienas nuo kito ir kepti iki 230ᄚ C įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 min., kol šie švelniai parus.
Lietuvos gyventojų apklausą atliko tyrimų bendrovė RAIT, apklaususi 15-74 m. amžiaus asmenys.