Koronavirusas: kavinėms ir valgykloms – rekomendacijos, kaip dirbti

Visiems restoranams, kavinėms, valgykloms ir kitoms viešojo maitinimo paslaugas teikiančioms įstaigoms, reaguojant į sparčiai besikeičiančią naujojo koronaviruso (COVID-19) situaciją pasaulyje ir Lietuvoje, rekomenduojama imtis aktyvių prevencinių veiksmų. Ypatingą dėmesį prašoma skirti tinkamai ir rankų, ir patalpų higienai.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendimu, viešojo maitinimo įstaigoms rekomenduojama riboti klientų srautus taip, kad patalpose žmones skirtų ne mažesnis nei vieno metro atstumas. Kaip rodo gerieji pavyzdžiai, dalis įstaigų tokių prevencinių veiksmų jau ėmėsi ir klientus sodina prie kas antro stalelio. Tad, kaip konkrečiai įgyvendini šią rekomendaciją – turėtų apsispręsti pačios įstaigos. 

Kartu įstaigoms siūloma spręsti ir dėl paslaugų teikimo vengiant artimo kontakto, tai yra, kai maistas užsisakomas išsinešimui ar pristatomas į namus ar darbo vietą.

Taip pat svarbu, kad klientai, atėję į restoranus, kavines ar kitas maitinimo paslaugas teikiančias įstaigas, galėtų tinkamai pasirūpinti rankų higiena, kuri yra viena svarbiausių prevencinių priemonių. Tuo paslaugas teikiantieji privalo pasirūpinti. 

Be to, įstaigos, valydamos ir dezinfekuodamos patalpas, privalo paisyti Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtų rekomendacijų, taikomų esant nepalankiai COVID-19 situacijai.
Visos šios įstaigos, kaip ir naktinio pasilinksminimo vietos, ateinančias dvi savaites, t. y. nuo kovo 14 d. iki kovo 27 d., turės riboti savo darbo laiką – galės dirbti ne ilgiau nei iki 22 val.

SAM Spaudos tarnyba