Naujieji metai pagal saulės–mėnulio kalendorių yra didžiausia šventė daugelyje Azijos šalių, o ypač Kinijoje. Per iškilmes atsiskleidžia gausybė tautos tradicijų, netrūksta įspūdingų spalvų ir šviesų. Visa tai paprasta perkelti į savo namus – paversti įsimintino gimtadienio tema.
„Nuspalvinti gimtadienį Kinijos kultūros elementais galima be didelių pastangų. Šiek tiek raudonos ir auksinės spalvos dekoracijų, taip pat keli tradiciniai, lengvai paruošiami, patiekalai su ryžiais, ir susikursite tolimą šalį primenančią aplinką. Mūsų pardavimų duomenys rodo, kad šio regiono skoniais pirkėjai mėgaujasi ne tik per šventes, bet ir eilinėmis dienomis. Pati perkamiausia kategorija – padažai. Šie produktai vidutiniškai sudaro daugiau nei 80 proc. visų Kinijos virtuvės prekių pardavimų“, – sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Prekybos tinklo duomenimis, Kinijos virtuvei priskiriamų produktų pardavimai užpernai išaugo 50 proc., o pernai – dar 19 procentų. Anot E. Dapkienės, per minėtą laikotarpį pastebimai pakilo kiniškų makaronų paklausa.
Šventės akcentas – ilgi makaronai
„Lietuvoje yra gana populiari tradicija rengti tematinius gimtadienius. Žmonės mėgsta šventei suteikti ypatingą nuotaiką, vietą papuošia pritaikytomis dekoracijomis, o svečiai irgi priderina aprangą. Šiuo metu vis populiariau atsigręžti į Azijos kultūras ir jų tradicijas, atmosferą perkelti į savo šventę. Vienas geriausių ir paprasčiausių būdų tai padaryti – tinkamai pasirūpinti šventiniu stalu. Tad rengiant gimtadienį Kinijos tema, svarbu žinoti tam tikras subtilybes, kurios gimtadienio vaišes padės paruošti tiksliai pagal šios šalies tradicijas“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.
Kinams maistas yra itin svarbi kultūros dalis, nes gausios vaišės ir tam tikrų patiekalų valgymas simbolizuoja sėkmę ir klestėjimą. O vienas pagrindinių maisto produktų, kuris yra neatsiejama kinų gimtadienio šventės dalis – ilgi makaronai. Kinų kultūroje makaronai yra laikomi ilgaamžiškumo simboliu. Makaronai kinams per gimtadienį yra tokie pat svarbūs kaip lietuviams ar kitiems europiečiams – šventinis tortas su žvakutėmis.
Jeigu nuspręsite savo gimtadienio šventėje svečius vaišinti ilgais makaronais, geriausia juos būtų pateikti vištienos sultinyje, pagardinus mėgstamomis daržovėmis ar mėsa. Laikantis visų tradicijų, makaronų jokiu būdu nereiktų smulkinti – kuo ilgesni makaronai, tuo ilgesnį gyvenimą jie simbolizuoja. Makaronus taip pat galima patiekti ir be sultinio, pavyzdžiui, pakepinus keptuvėje su vištiena ir šios etninės virtuvės padažu.
Kaip paruošti patiems?
Nors prekybos centruose apstu tradicinių kiniškų makaronų pasirinkimų, tačiau juos nėra sunku ir patiems pasigaminti namuose. Taip pat makaronų gamybos procesas gali tapti puikia pramoga jums ir jūsų svečiams šventės metu.
Tam, kad pagamintumėte makaronus, jums reikės vos kelių ingredientų, kurių taip pat nesunkiai rasite ir namuose.
Reikės: 300 g miltų, 150 ml vandens, 2 kiaušinių, 50 g sviesto, šiek tiek druskos.
Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską, kiaušinius ir sviestą. Tuomet po truputį supilkite vandenį ir išminkykite iki vientisos masės. Leiskite šiek tiek pastovėti, kad vanduo susigertų ir gerai išminkykite dar kartą. Tešlą suformuokite į nedidelį rutuliuką. Viską uždenkite maistine plėvele ir leiskite pastovėti dar 30 minučių – taip miltai dar labiau sugers drėgmę ir tešla taps minkštesnė ir elastingesnė.
„Tešlos rutuliuką perpjaukite į dvi lygias dalis. Ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus vieną tešlos pusę iškočiokite į ploną, maždaug 2 milimetrų storio lakštą – pasiruoškite, tam gali prireikti laiko. Kruopščiai miltais pabarstykite tešlos lakšto paviršių, apverskite ir kruopščiai pabarstykite kitą pusę. Tuomet tešlos lakštą sulankstykite taip, kad susidarytų 4 sluoksniai – kitaip tariant, lankstykite ją armonikos principu. Aštriu peiliu supjaustykite norimo storio makaronus. Dėkite į pasūdytą vandenį ir virkite apie 3 minutes“, – pataria B. Baratinskaitė.
Tradicinė makaronų sriuba
Dabar, kai jau turite paruoštus makaronus, liko pagaminti pagrindinį šventės akcentą – tradicinę sriubą su ilgais makaronais, kuri valgoma Kinijoje per kiekvieną gimtadienio šventę.
Reikės: 700 ml vištienos sultinio, 2 skiltelių česnako, pusės imbiero šaknies, 3 v. š. sojos, 2 v. š. cukraus, 2 v. š. sezamų aliejaus, 180 g makaronų, ryšulio svogūnų laiškų, 400 g vištienos krūtinėlės, šiek tiek druskos ir pipirų.
Vištieną pagardinkite druska ir pipirais ir iškepkite keptuvėje. Supjaustykite pailgomis juostelėmis ir atidėkite į šalį.
Į puodą supilkite vištienos sultinį, soją, išspauskite česnaką, sudėkite tarkuotą imbierą bei supilkite cukrų bei sezamų aliejų. Užvirinkite ir tuomet sumažinus ugnį pakaitinkite dar apie 10 minučių.
„Išvirtus makaronus sudėkite į platų dubenį serviravimui. Ant viršaus supilkite sultinį, sudėkite juostelėmis pjaustytą vištieną ir pagardinkite gausia sauja svogūnų laiškų. Jeigu norite, galite gardinti ir kitomis mėgstamomis daržovėmis, pavyzdžiui, žirnių ankštimis, konservuotais kukurūzais ar bambukų ūgliais“, – sako maisto gamybos ekspertė.