Daržovių ir vaisių deriniai su mėsa ir žuvimi sveikai ir subalansuotai mitybai

Ar su kiaulienos šašlyku tinka tik ryžiai, marinuoti svogūnai ir švieži pomidorai? Kokios daržovės paryškina vištienos skonį? O kokį garnyrą paruošti, kol orkaitėje čirška lašiša? Kaip derinti vaisius ir daržoves prie mėsos, žuvies ir paukštienos, pataria ekspertai.

Mitybos ekspertai nuolat pabrėžia daržovių, vaisių ir uogų naudą. Šviežios gėrybės padeda subalansuoti mitybą ir yra natūralus vitaminų, mineralinių medžiagų ir kitų vertingų elementų šaltinis. Tinkamai paruošta mėsa žmogaus organizmą praturtina baltymais, riebalais, geležimi. O reguliariai valgant žuvį organizmas aprūpinamas fosforu, riebalų rūgštimis omega-3 ir omega-6, taip pat – baltymais. Todėl derinant mėsos ar žuvies patiekalus su daržovėmis ir vaisiais galima atrasti ne tik naujų skonių, bet ir ugdyti sveiką gyvenseną.

Prie kiaulienos ir jautienos – daugiau žalios spalvos

Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas sako, kad su kiauliena puikiai dera kopūstai ar burokėliai, tačiau verta kaip garnyrą patiekti orkaitėje keptų saldžiųjų bulvių, morkų ir pridėti saują šviežių špinatų lapų, apšlakstytų alyvuogių aliejumi. Taip pat tiks salotos vazonėlyje ar gūžinės salotos „Iceberg“ – šios dvi šviežių žalumynų rūšys šiemet „Maximoje“ yra pačios populiariausios – bendri jų pardavimai per aštuonis šių metų mėnesius viršijo 1,6 milijono vienetų.

Su jautiena A. Poleninas siūlo išbandyti žiedinius kopūstus, šparagus, brokolius. „Receptų, kaip tinkamai paruošti šias daržoves – gausybė, bet vienas paprasčiausių sprendimų – tiesiog išvirti garuose“, – teigia ekspertas. Šių metų rugpjūtį brokolių pardavimai „Maximos“ parduotuvėse buvo šeštadaliu didesni, lyginant su tuo pačiu mėnesiu pernai. O iš viso per aštuonis šių metų mėnesius pirkėjai prekybos tinkle įsigijo beveik 865 tūkst. vienetų brokolių.