Lietuvos ir Ukrainos pirmosioms ponioms pristatytos vaikų mitybos aktualijos

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotraukos/Lukas Balandis

Trečiadienį, lapkričio 27 d., Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizito Lietuvoje metu  Lietuvos ir Ukrainos pirmosios ponios Diana Nausėdienė ir Olena Zelenskaja domėjosi Lietuvos vaikų mitybos naujovėmis.

Lankantis Vilniaus jėzuitų gimnazijoje, kur pirmosios ponios gyvai apžiūrėjo, kaip organizuojamas vaikų maitinimas, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai pristatė, kaip vaikų maitinimo sistema keitėsi per pastaruosius kelerius metus, siekiant esminio pokyčio – kad vaikai augtų sveiki bei ugdytųsi sveikos mitybos įpročius.

Ministro patarėjos Linos Bušinskaitės teigimu, šiandien situacija yra gerokai pasikeitusi, lyginant su tuo, kokia ji buvo prieš kelerius metus. Tuomet SAM dažnai sulaukdavo tėvų skundų dėl pasitaikančios netinkamos vaikų mitybos ugdymo įstaigose, o viešoje erdvėje mirgėdavo prasto maisto nuotraukos.

„Tad nuspręsta inicijuoti pokyčius ir iš esmės peržiūrėti vaikų mitybai taikomus reikalavimus. Prieš pradedant pokyčius, mobili ekspertų grupė keliavo po šalies ugdymo ir gydymo įstaigas, kur gyvai vertino maisto kokybę, estetiką, patiekimą. Ne paslaptis – buvo rasta tobulintinų dalykų. Pastebėta, kad įstaigose, kuriose maistas buvo gaminamas vietoje pačių darbuotojų, situacija buvo daug geresnė, nei tose įstaigose, kurios paslaugą pirkdavo“, – sako L. Bušinskaitė. 

Po mobilios ekspertų komandos vizitų ir įstaigų įvertinimo, buvo parengtas naujas Vaikų maitinimo tvarkos aprašas. Taip pat pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas su restoranų šefais ir dietologais, kurie padėjo neatlygintinai sukurti naujas sveikų patiekalų receptūras, maisto technologines korteles.

Kaip pristatė SAM Sveikatos saugos skyriaus vedėja Rita Sketerskienė, pagal jas pagamintas maistas pirmiausia buvo išbandytas mokyklose, o dabar šiomis receptūromis nemokamai gali naudotis visi.

„Na, o kad patiekalai vaikams atrodytų patraukliai, taip pat parengtos estetiško maisto patiekimo rekomendacijos.  Be to, visuomenei buvo pristatyti pavyzdiniai patiekalai, kuriuos gamino virtuvės šefai. Buvo surengtos degustacijos mokyklose, o receptūros yra patalpintos internete, kad jomis galėtų naudotis visi“, – sako R. Sketerskienė.

Lygiagrečiai pokyčiai vyko ir vyksta organizuojant ir pacientų mitybą gydymo įstaigose. Taigi šiandien jau galime pasidžiaugti, kad sveika mityba ugdymo įstaigose užtikrina, jog vaikai kasdien gautų jų organizmui būtinų maisto medžiagų bei suformuotų sveikos mitybos įpročius, kuriais jie vadovautųsi ne tik ugdymo įstaigose, bet ir savo šeimose.

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotraukos/Lukas Balandis

SAM Spaudos tarnyba