Laužo dūmo aromatu kvepiantys desertai: 3 idėjos vasaros iškylai

Vasaros iškylos neapsieina be ant laužo kepamų šašlykų ar dešrelių, tačiau ar bandėte ant kepimo grotelių ruošti desertus? Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalinasi idėjomis, kaip ant laužo ugnies pasigaminti desertą.

„Vasara iškylautojams leidžia atrasti pačius netikėčiausius ant laužo ar grilyje ruošiamo maisto receptus. Ne tik mėsos kepsniai ar dešrelės, bet ir saldieji patiekalai gali būti ruošiami grilyje ar kepami ant grotelių. Laužo dūmas desertams suteikia išskirtinį aromatą, kuris abejingais nepaliks net ir pačius įnoringiausius smagurius“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė B. Baratinskaitė.

Ji siūlo išbandyti 3 nesudėtingai ant kepimo grotelių paruošiamų desertų receptus.

Vaisių iešmelis

Reikės: medaus, žaliosios citrinos (laimo) sulčių, cinamono, gabalėliais pjaustyto ananaso, abrikoso, kietesnio arbūzo, banano ar kivio, braškių, vynuogių.

Iš pradžių pasigaminkite marinatą: išspauskite žaliosios citrinos sultis ir jose ištirpinkite medų bei įberkite žiupsnelį malto cinamono. Ant medinių iešmelių sumaukite įvairių vaisių nedidelius kvadratėlius. Rinkitės kietesnius vaisius, kad jie kepdami pernelyg neištižtų. Apliekite padažu ir kepkite grilyje ar ant kepimo grotelių apie 2-4 minutes iš kiekvienos pusės, kol apskrus.

„Tai yra vienas greičiausiai ir lengviausiai paruošiamų grilio desertų. Puiki pradžia, atrandant grilintų vaisių skanumą“, – sako B. Baratinskaitė, „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.

Saldieji Tacos su grilintais vaisiais

Reikės: tortilijų blynų, persiko, braškių, šviežios mėtos lapelių, žiupsnelis cinamono, kokoso aliejaus, klevų sirupo, vanilinių ledų.

Persikus supjaustykite gabaliukais, o braškes – perpus. Vaisius apšlakstykite kokoso aliejumi ir ant kepimo grotelių kepkite apie 2-4 minutes iš kiekvienos pusės, kol pradės formuotis grilio žymės. Grilintus vaisius sumaišykite su smulkintais mėtos lapeliais, paskaninkite cinamonu ir klevų sirupu.

Tortilijų blynus patepkite kokoso aliejumi ir sulenkę perpus uždėkite ant kepimo grotelių, kad šiek tiek apskrustų ir sukietėtų. Į perlenktas tortilijas įdėkite grilintų vaisių ir patiekite su vaniliniais ledais.

„Visi žinome aštriąsias meksikietiškas Tacos, tačiau tortilijos puikiai tinka ir desertams. Grilintų vaisių ir ledų dermė abejingų nepalieka, o laužo dūmo aromatas šiame deserte yra slaptasis ingredientas“, – tikina B. Baratinskaitė.

Keptas arbūzas su feta sūriu, mėta ir balzaminio acto glazūra

Reikės: arbūzo, fetos sūrio, balzaminio acto padažo, alyvuogių aliejaus, šviežios mėtos lapelių.

Arbūzą supjaustykite trikampėmis skiltelėmis, tačiau nenupjaukite žievelės. Kiekvieną skiltelę ištepkite plonu alyvuogių aliejaus sluoksniu ir kepkite ant grotelių po 2-4 minutes iš abiejų pusių. Apkepintą arbūzo skiltelę patiekite su nedideliais fetos sūrio gabalėliais, apšlakstykite kreminės konsistencijos balzaminio acto padažu ir pagardinkite patiekalą mėtos lapeliais.

„Šis patiekalas puikai tinka ne tik desertui, bet ir pirmajam patiekalui, kuris numalšins alkį, kol pagrindinis patiekalas bus paruoštas. Jeigu mėgstame saldžiau, fetos sūrį galite pakeisti grietinėle, o balzaminio acto padažą – karamelės ar kitu saldžiu padažu“, – patarimais dalinasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė.