Ką privalote žinoti apie grybus – atsargūs turite būti net su baravykais

Patys vertingiausi grybai gali pakeisti žuvį ir mėsą, tačiau reikia nepamiršti, kad jie sunkiai virškinami, sako gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė. Anot jos, pasireiškus grybų netoleravimui ar suvalgius nuodingą grybą pasekmės gali lydėti visą likusį gyvenimą.

– Kokios grybų maistinės savybės?

– Tai tikrai geras maistas. Kai kurios rūšys savo baltymine, maistine verte yra lygiavertės ir žuviai, ir mėsai. Tačiau reikia įvertinti, kad grybai yra sezoninis maistas. […] Įprastai valgome pievagrybius, kurie perkami parduotuvėse ir auginami tam tikrose sąlygose.

Nėra taip, kad šis maistas būtinas kiekvienai virtuvei ir kiekvienai burnai, tačiau primename, kad tai yra pakaitinis maistas vegetarams ir veganams, kurie maitinasi tik augalinės kilmės maistu. Tai netinkamas maistas žmonėms, kurie serga ar yra persirgę kepenų ligomis, skrandžio, žarnyno ligomis. Tam tikra grybienos dalis labai sunkiai virškinama.

Nereikėtų pamiršti, kad rinkdami žmonės supainioja grybus. Dalis grybų nuodingi, sukeliantys klastingus, iš pradžių nelabai pastebimus, bet labai kepenų funkcijas pažeidžiančius apsinuodijimus. Nemažai daliai žmonių liekamieji reiškiniai po tokių vaikystės, vasaros piknikų lieka visam gyvenimui ir pasireiškia labai rimtais virškinimo sutrikimais.

– Kiekvienais metais, kai po lietaus pasirodo grybai, į ligonines plūsteli apsinuodijusių grybais banga. Ar šiemet jau jaučiamas suaktyvėjimas?

– Dietologai yra liekamųjų reiškinių liudininkai. Pas mus žmonės atkeliauja jau po kurio laiko ir konstatuoja faktą, kad jie negali kažko valgyti dėl apsinuodijimo grybais. Negalėčiau to konstatuoti.

Reikia visada prisiminti, kad grybai iš tikrųjų yra labai vertingas maisto produktas. Tai baltyminės kilmės produktas. […] Juose išties daug baltyminės kilmės maistinės medžiagos. Džiovinti grybai gali ilgai laikytis, juos galima konservuoti, sūdyti. Primenu, kad visa maistinė vertė yra jaunuose grybukuose ir būtent viršutinėje dalyje.

– Ar visi grybai panašūs maistinėmis savybėmis?

– Žinoma, jie skiriasi. Du grybai yra grybų karalius ir karalienė – tikrinis baravykas ir rudmėsė. Jų verte niekas neabejoja. Nuo jų šiek tiek atsilieka kiti baravykų klasės grybai: jauni lepšiukai, raudonviršiai, taip pat voveraitės. Grybuose yra ir mineralinių medžiagų, ir baltymų, ir netgi vitaminų: vitamino D, B grupės vitaminų. Taip pat juose yra mineralinių medžiagų tokių, kaip kalis, kalcis, geležis. Galima rasti mikroelementų, vario, molibdeno. […] Grybus reikia skanauti.

– Kiek grybų galima ir reikėtų valgyti?

– Pagrindiniai, patys vertingiausi grybai savo maistine verte tikrai yra mėsos ir žuvies atitikmuo, net vertingesni, jei žmogus juos toleruoja. Baravykas turi to chitino, jei žmogus to nesuvirškins, sukels sau rimtų sveikatos sutrikimų. Žinoma, jie laikini. […]

– Kasmet ūmių apsinuodijimų skyriuose gydytojams tenka nemažai pavargti, gelbstint apsinuodijusius žmones. Kokie yra pirminiai apsinuodijimo požymiai ir ką siūlytumėte daryti iki atvykstant medikams?

– […] Pasireiškia virškinimo sistemos sutrikimai: vėmimas, viduriavimas. Iš pradžių gali pasireikšti galvos skausmas, pykinimas, galbūt net ir skausmas skrandžio duobutės srityje ir aplink. Tai siejama su apsinuodijimu bet kokiu maistu.

Reikia nepamiršti, kad nuodingiausi grybai lemia tolimesnius reiškinius: ūmius pilvo skausmus, epigastriumo (skrandžio duobutės) skausmus, galvos skausmus, vėmimus. Tai gali trukti iki 12 valandų. Taip pat reikia atsiminti, kad netoleravimas, apsinuodijimas gali pasireikšti praėjus kuriam laikui po grybų valgymo.

Apsinuodijus reikia plauti skrandį, skatinti skysčių vartojimą. Kol lauksime gydytojų, reikia gausiai vartoti skysčių, […] kad būtų pasirūpinta visomis gyvybinėmis širdies, virškinimo sistemos funkcijomis.