Bobų vasaros šilumos rekordus lydėjo gausūs šašlykų pardavimai

Šilti ir saulėti spalio mėnesio orai Lietuvoje leido ilgiau negu įprasta mėgautis laisvalaikiu gamtoje. Itin šiltas buvo spalio vidurys, kuris, pasak meteorologų, sumušė pastarųjų 50 metų rekordą. Dienomis virš 20 laipsnių šilumos pakildavusi temperatūra pastebimai kilstelėjo ir šašlykų pardavimus, nes saulėtu oru žmonės aktyviai leido laiką lauke ir mėgavosi ant žarijų kepta mėsa.

Meteorologai užfiksavo, kad antrasis spalio dešimtadienis buvo karščiausias Lietuvoje nuo 1961 m. Savaitgalį, spalio 18-20 dienomis, rekordiškai šoktelėjus termometrų stulpeliams šašlykų pardavimai didžiausiame šalies prekybos tinkle „Maxima“ išaugo perpus, lyginant su trečiuoju spalio savaitgaliu pernai. 

„Akivaizdu, kad šįmet grilio sezonas užsitęsė, ir nepaisant įpusėjusio rudens, kepsninėmis ir šašlykinėmis mūsų pirkėjai naudojosi ne mažiau aktyviai negu vasarą. Bobų vasaros laikotarpiu šviežios, marinuotos šašlykų mėsos pardavimai sparčiai imdavo kopti aukštyn penktadienį, piką pasiekdavo šeštadienį ir didelę paklausą išlaikė sekmadienį. Šašlykų šiltais rudens savaitgaliais parduodame iki 10 tonų“,   – teigia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Pirkėjai net ir rudenį gali rinktis iš maždaug 20 skirtingai paruoštų šašlykų, o patys populiariausi yra „Meistro kokybės“ ženklu pažymėti gaminiai – pikantiškas kiaulienos šašlykas, gruziniškas kiaulienos šašlykas, kefyre marinuoti kiaulienos šašlykai ir šašlykas juodojo alaus marinate.

„Iš pirmo žvilgsnio šašlykas yra paprastas mėsos patiekalas. Vis dėlto tinkamos mėsos parinkimas, supjaustymas, marinavimas ir galiausiai kepimas reikalauja tikros meistrystės, kurią mėsą ruošiantys „Maximos“ kulinarijos meistrai dalijasi su pirkėjais – šašlykų kepėjais“, – šypsosi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Prekybos tinklo kulinarijos meistrai šašlykų mėsą marinuoja net iki 24 valandų – priklausomai nuo recepto. „Vieni marinavimo receptai yra klasikiniai, o kiti – patobulinti, nes mūsų meistrai mėgsta kurti naujoves. Svarbiausia, kad klientai turėtų pakankamai progų atsipūsti ir neskubėdami su gera draugija išsikepti sultingus mėsos gabalėlius“, – teigia maisto gamybos ekspertas A. Poleninas.

Geriausiai šašlykams tinka kiaulienos sprandinės mėsa, nes joje yra pakankamai riebalų, kurie neleidžia virš žarijų čirškančiai mėsai išsausėti. Mėgstantys liesesnę mėsą gali rinktis iš „Maximos“ parduotuvėse siūlomų vištienos ar kalakutienos šašlykų variantų.