Baristos menas namuose: kaip paruošti skanią kavą?

Skani kava reikalauja mėgstamų kavos pupelių, gero aparato, žinių, įgūdžių ir meilės. Ypač, kai ruoši mylimam žmogui. Žinoma, kiekviename kavos puodelyje turi būti meilės ingredientas. O kad meilė neapkarstų, pasigilinkime, kokias galimybes atveria kavos aparatas namams ir kaip ruošti kavą su ,,Moka“ kavavire.

Kava su pusiau automatiniu kavos aparatu

Ruošiant latte, kapučino ar macchiato kavą su šiuo aparatu svarbiausi trys dalykai: pasirinkti tinkamo rupumo kavą, tinkamai suformuota kavos tabletė ir gerai išplakta pieno puta.  

Kaip pasirinkti tinkamo rupumo kavą:

  • Jeigu turite savo kavamalę galite patys reguliuoti, kokio intensyvumo kavos norite. Per stambiai sumaltą kavą vanduo tekės greičiau, o per smulkiai sumaltą- lėčiau. Kuo lėčiau vanduo teka pro sumaltas kavos pupeles, tuo kava tampa skoningesnė ir stipresnė;
  • Nepamirškite, jeigu naudojate elektrinę kavamalę, kuo ilgiau malsite, tuo kavos rupumas bus mažesnis;
  • Malant mechanine kavamale kavos rupumą reguliuojame su įvairias dantračiais;
  • Tamsesnes skrudintas pupeles rekomenduojama sumalti kiek stambiau- šios pupelės jau yra intensyvesnių skoninių savybių, o švelnaus skrudinimo- smulkiau;
  • Taip pat nepamirškite, kad skirtiengiems kavos gėrimams reikia naudoti skirtingai sumaltas kavos pupeles pvz:. kava macchiato pasižymi ypač intensyviu skoniu, o latte švelnesnė, todėl šioms kavoms paruošti reiktų naudoti skirtingo rupumo kavą norint išgauti tinkamą skonį.

Kaip suformuoti kavos tabletę:

  • Į kaušelį-filtrą (arba dar vadinamą rankenėlę) įdėti maltos kavos ir švelniai papurtyti;
  • Rankenėlę padėti ant tamperio laikiklio ar lygaus paviršiaus;
  • Su tamperiu švelniai spausti kavą, tada truputį pailsėti ir vėl spausti, tik šį kartą stipriau (visą šį laiką ranka turi būti tiesi, negalima sukioti riešo);
  • Rankenėlė uždaroma ir prisukama prie kavos aparato.

Pagrindinė pieno putos paslaptis yra neperkaitinti pieno, t. y. pienas neturi viršyti 60°C temperatūros (todėl patariama turėti specialų termometrą). Taip pat geriausia naudoti riebesnį pieną.

Kaip išplakti pieną su garo lazdele:

  • Pripilkite į indelį, kuriame plaksite, šalto pieno (kapučino kavai užteks pripilti pieno iki pusės indelio, latės kavai – maždaug 2/3);
  • Garo lazdelę įjunkite, išjunkite, tada vėl įjunkite – tai užtikrins prietaiso švarą;
  • Pakiškite pieną taip, kad antgalis būtų tik šiek tiek įmirkęs;
  • Kai išgirsite čirškiantį garsą, panardinkite antgalį giliau. Antgalis turi būti priekyje prie indelio sienelės.
  • Pasiekus 60°C, išjunkite prietaisą.

Galbūt iš pirmo karto tobulai suplakti pieno putos nepavyks, bet po kelių bandymų jau geriau jausite ir žinosite, ką reikia daryti.

Kava su ,,Moka“ kavavire

Su šiuo itališku išradimu kava ruošiama taip: įpilame vandens į apatinę dalį (kai kurie rekomenduoja pilti šiltą vandenį, kad nesijaustų metalo skonio), įdedame kavos į viduryje esantį filtrą (apie 20 gramų, geriausia vidutinio rupumo) ir kaitiname ant silpnos ugnies. Pati svarbiausia dalis yra išgirdus pirmuosius burbuliavimo ir šnypštimo garsus iš karto nuimti kavavirę nuo viryklės. Jei neapdairiai per ilgai jūsų dėmesį sukaustys naršymas internete palikus kavą vieną, tuomet gali tekti smarkiai nusivilti.

Papildomi patarimai:

  • * Naudokite minkštą ir filtruotą vandenį;
  • *Ideali temperatūra bet kokiam kavos gėrimui – 96 laipsniai;
  • *Visos priemonės naudojamos kavai gaminti turi būti švarios, reguliariai nukalkinamos ir valomos;
  • *Šviežiai sumaltos kavos pupelės kavamalėje bus daug aramotingesnės, todėl rekomenduojama kava malti prieš gaminant kavą;
  • *Pasirinkite tinkamo rupumo kavą- atsižvelkite į pupelių rūšį ir norimos kavos intensyvumą;
  • * Kava skanesnė iš šilto puodelio. Kai kurie kavos aparatai gali patys pašildyti puodelius, bet jei jūsų prietaisas tokios funkcijos neturi, puodelį pašildysite įpildami karšto vandens.

Jeigu pasinaudosite šiais patarimais ir daug praktikuosite, vieną dieną draugai jus tikrai pavadins barista ir tapsite kavos meistru!

Šaltinis: http://www.silelis.info