Seimo Europos reikalų komitetui iškilo dilema: ką palaikyti – Europos Komisiją ar Lenkiją?

Dar 2015 m. lapkričio mėn. Europos Komisija (EK) atkreipė dėmesį į Lenkijoje vykstančius ginčus dėl Konstitucinio Teismo (KT) sudėties ir dėl jo pirmininko ir pirmininko pavaduotojo įgaliojimų mažinimo. EK, siekdama išspręsti kilusius neaiškumus, kreipėsi į Lenkiją paaiškinimų. Vykstant EK ir Lenkijos susirašinėjimui, Lenkija toliau vykdė teismų reformas.

2016 m. liepos 27 d. EK pateikė Lenkijai pirmą rekomendaciją dėl teisės viršenybės, kurioje konstatavo, kad ši reforma kelia sisteminę grėsmę teisės viršenybės principams bei rekomendavo Lenkijai imtis konkrečių veiksmų esamai padėčiai ištaisyti. 2016 m. gruodžio 21 d. ir 2017 m. liepos 26 d. pateiktos dar dvi panašaus pobūdžio EK rekomendacijos.

EK, laikydamasi nuomonės, kad situacija Lenkijoje nesitaiso, 2017 m. gruodžio 20 d. pasiūlė Europos Sąjungos (ES) Tarybai priimti sprendimą pagal ES sutarties 7 straipsnio 1 dalį – nutarti, kad iškilo aiškus pavojus, jog Lenkija gali šiurkščiai pažeisti europines vertybes, konkrečiai – dėl teisinės valstybės principo. EK taip pat kreipėsi į ES Teisingumo teismą dėl Teismų įstatymo nuostatos, numatančios skirtingą teisėjų pensinį amžių vyrams (65 m.) ir moterims (60 m.). Siūlydama imtis veiksmų prieš Lenkiją, 2017 m. gruodžio 20 d. EK pateikė ir dar vieną, ketvirtą, rekomendaciją dėl teisės viršenybės, kurioje taip pat pasiūlė konkrečius veiksmus, kurie padėtų išspręsti susidariusią situaciją. Jei Lenkija įgyvendintų rekomenduojamus veiksmus, EK galėtų persvarstyti minėtą savo siūlymą.

Komiteto posėdyje dalyvavusi Lenkijos Respublikos nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Lietuvos Respublikoje J. E. Uršula Doroševska (Urszula Doroszewska) savo pasisakymo metu pabrėžė ištikimybę teisės viršenybės principams ir akcentavo, kad Lenkija kaip tik norėtų juos sustiprinti, o ne pažeisti. Taip pat ambasadorė pažymėjo, kad artimiausiu metu bus pristatyta aktualizuota Lenkijos pozicija šiuo klausimu. U. Doroševska išreiškė viltį, kad Lietuva palaikys šią poziciją.

Posėdyje dalyvavęs EK atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius pažymėjo, kad EK nenori imtis sankcijų prieš valstybę narę ir yra atvira dialogui su Lenkija. Taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad net 92% Lenkijos piliečių palaiko ES pusę, todėl tikisi, kad sprendimą rasti bus įmanoma.

Išklausęs šalių pozicijas, Europos reikalų komitetas diskutavo apie beprecedentę situaciją, susidariusią Europoje. Komiteto narių nuomone, kiekviena ES šalis turi suverenią teisę tobulinti savo teisinę sistemą, laikydamasi teisės viršenybės ir demokratijos principų. Komiteto nariai tikisi, kad EK ir Lenkiją išnaudos visas dialogo galimybes ieškant sprendimų. Komitetas nusprendė ateityje grįžti prie šio svarbaus klausimo svarstymo.

Šaltinis: http://komentaras.lt