2019 metus SEB II pakopos pensijų fondų dalyviai baigė sukaupę 1 milijardą eurų turto

SEB valdomas II pensijų pakopos dalyvių turtas viršijo 1 milijardą eurų. 2019-aisiais bendrovės valdomas II pensijų pakopos turtas padidėjo 208 mln. eurų. Savo II pakopos pensijų fondų dalyviams „SEB investicijų valdymas“ per metus uždirbo 151 mln. eurų investicinės grąžos, o nuo metų pradžios pradėjusių veikti gyvenimo ciklo fondų (GCF) vidutinis vieneto vertės pokytis per metus siekė net 19,4 procento*.

Pasak bendrovės vadovo Tado Peciukevičiaus, valdomo turto augimą lėmė keletas veiksnių: padidėjęs klientų skaičius ir didesnės įmokos (pensijų reformos metu didesnė klientų dalis apsisprendė iš karto kaupti maksimaliu 3+1,5 proc. būdu), tinkamai pasirinkta naujų gyvenimo ciklo fondų investicijų strategija (bendrovė padidino akcijų dalį valdomuose fonduose) ir visus metus  kilusios akcijų rinkos. II pakopos pensijų fondų dalyvių turtą perkėlus į gyvenimo ciklo fondus, daugiau turto investuojama į akcijas, tad esant palankiai finansų rinkų padėčiai  daugeliui klientų buvo uždirbta didesnė grąža. 

Nuo šių metų pradžios gyventojai II pakopos fonduose kaups dar sparčiau – didėja asmenų, kaupiančių palaipsniniu būdu, įmokos. Savo pensijai šie dirbantieji skirs 2,1 proc. atlyginimo ir gaus 0,6 proc. vidutinio atlyginimo siekiančią valstybės paskatą (7,21 Eur/mėn).

Kaupiantiems maksimaliu būdu valstybės paskata yra 1,5 proc. užpraėjusių metų vidutinio darbo užmokesčio. Kadangi jis didėjo, šiais metais  gyventojų pensijų fondų sąskaitas pasieks 19 eurų daugiau negu pernai – iš viso 216 eurų per metus.

Į savo II pakopos pensijų fondą dalyvis ar jo darbdavys gali pervesti ir papildomas pasirinkto dydžio ir periodiškumo įmokas. Tai daryti valstybė skatina taikydama mokesčių lengvatas.

Daugiau sukaupti gyventojai galės ir dėl to, kad  nuo 0,8 proc. iki 0,65 proc. sumažintas tikslinės amžiaus grupės pensijų kaupimo fondų  turto valdymo mokestis. Turto išsaugojimo pensijų fonde įkainis lieka toks pat – 0,2 procento.

Įmonės „SEB investicijų valdymas“ valdomuose II pakopos pensijų fonduose kaupia daugiau kaip 304 tūkst. šalies gyventojų.

Nuo 2000 metų veikianti SEB grupės įmonė teikia II bei III pakopos pensijų fondų bei įmonių ir finansų institucijų investicinių portfelių valdymo paslaugas. Iš viso bendrovei „SEB investicijų valdymas“ klientai yra patikėję valdyti daugiau kaip 1,37 mlrd. eurų finansinio turto.

Pateikiama tik 12 mėn. investicinė grąža, t. y. nuo gyvenimo ciklo fondų veiklos pradžios. „SEB investicijų valdymas“ II pakopos pensijų fondus valdo nuo 2004 m. Kaupimas pensijai – ilgalaikis procesas. Pensijų fondų uždirbtą grąžą reikėtų vertinti per ilgesnį laikotarpį.

Svarbi informacija

 Už pensijų kaupimą taikomi administravimo mokesčiai. Informacija apie visų pensijų kaupimo bendrovių taikomus mokesčius teikiama šioje Lietuvos banko interneto svetainėje.

Pensijų kaupimo bendrovė negarantuoja pensijų fondų pelningumo. Tai, kad ankstesni rezultatai buvo geri ar blogi, nereiškia, kad tokie jie bus ir ateityje. Investicijų vertė gali kilti arba kristi. Jūs galite atgauti mažiau negu investuosite.

II pakopos pensijų kaupimo sistemos dalyviai, sulaukę pensinio amžiaus, pensiją gaus iš dviejų šaltinių – iš „Sodros“ ir iš pensijų fondo. Dalyviams, sudariusiems pensijų kaupimo sutartis iki 2019 metų,  „Sodros“ mokama pensija (I pakopa) proporcingai mažinama Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo nustatyta tvarka tik už tai, kiek kaupėte iki 2019 metų. Nuo 2019 metų „Sodros“ mokama senatvės pensija (I pakopa) nemažinama.

Atkreipiame dėmesį, kad sudaryta II pakopos pensijų kaupimo sutartis negali būti nutraukta, išskyrus atvejį, jei  sutartis sudaryta pirmą kartą, todėl dalyvis turi teisę ją vienašališkai nutraukti per 30 kalendorinių dienų nuo sudarymo datos.  Apie tai reikia raštu pranešti pensijų kaupimo bendrovei.

Nors ši informacija parengta remiantis šaltiniais, kurie laikomi patikimais, UAB „SEB investicijų valdymas“ neatsako už galimus netikslumus ar nuostolius, kurių gali turėti pensijų kaupimo fondų dalyviai.

Daugiau informacijos: www.lb.ltwww.sodra.lt.