2017-ieji – darbingi kaimo bendruomenėms

Pernai rajono kaimo bendruomenės ne tik skyrė daug dėmesio aplinkos tvarkymui, vaikų ir suaugusių užimtumui, bet ir įgyvendino daug projektų.

   Apie tai pasakoja Savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vyriausioji specialistė, kuruojanti kaimo bendruomenių veiklą Loreta Sirvidienė.

   Žemės ūkio ministerijos nacionalinės paramos kaimo bendruomenių projektų konkursui Raseinių rajono kaimo bendruomenės pateikė 18 paraiškų (30 rajono kaimo bendruomenių vykdė 2015 m. ir 2016 m. laimėtus projektus, todėl 2017 m. konkurse galėjo teikti paraiškas tik tradiciniams renginiams organizuoti), iš jų finansavimą gavo 13 projektų. Materialinei bazei stiprinti paramą gavo Berteškių (įsirengė virtuvėlę ir įsigijo buitinės technikos), Akstinų (nusipirko vaizdo ir buitinės technikos, baldų) ir Katauskių (pasipuošė tautiniais kostiumais, įsigijo buitinės ir vaizdo technikos) kaimo bendruomenės.

   Kaimo vietovės viešųjų erdvių sutvarkymui parama po 7 000 Eur buvo skirta Lenkelių, Gabšių, Norgėlų kaimo bendruomenėms. Lenkeliuose pastatyta lauko scena ir suoleliai, Gabšiai įsigijo lauko treniruoklių ir aplinkos tvarkymo inventoriaus, Norgėlų parke šalia pagrindinės Žemaičių gatvės įrengtas pėsčiųjų takas.

   Tradiciniams renginiams organizuoti paramą po 1 500 Eur gavo Ramonų, Pašešuvio, Butkiškės, Steponkaimio, Mirklių, Alėjų bendruomenės ir Raseinių rajono kaimų bendruomenių sąjunga. Bendra gauta paramos suma – 41 724 Eur. Raseinių rajono savivaldybė visiems projektams skyrė kofinansavimui reikalingų lėšų – 5 718 Eur.

   Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento projektų konkurse „Sportuojanti bendruomenė 2017“ finansavimą gavo 6 rajono bendruomenės, konkurse „Eismo saugumas bendruomenėse“ dalyvauja 17 kaimo bendruomenių. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija priemonei „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ raseiniškiams buvo skyrusi 28 051 Eur. Ši pinigų suma buvo paskirstyta pagal seniūnijose deklaruotų gyventojų skaičių.

   Liepos mėnesį per išplėstines seniūnaičių sueigas buvo numatytos pagrindinės sąlygos, pagal kurias buvo teikiamos paraiškos. Rugpjūčio mėnesį paskelbus paraiškų rinkimą buvo gautos 38 paraiškos, visos buvo įvertintos teigiamai. Nors projektų įgyvendinimas vyko tik spalio–gruodžio mėnesiais, rajono vietos bendruomenės juos įgyvendino sėkmingai.

   Iš viso įgyvendintos 42 veiklos. 8 projektai buvo skirti viešųjų erdvių ir aplinkos kokybei gerinti: buvo pastatyti lauko žaidimų įrenginiai, suoleliai, įsigytas aplinkos tvarkymo inventorius. 9 kaimo bendruomenės pirko statybinių medžiagų patalpų tvarkymui ir visuomeninei veiklai pritaikyto inventoriaus. Kultūrinėms, edukacinėms veikloms, kitoms bendruomeninės veiklos iniciatyvoms buvo skirta 25 projektai. Jų dėka bendruomenės įsigijo palapinių renginių organizavimui, muzikos aparatūros, buitinės technikos. Ariogalos seniūnijos bendruomenės gruodžio mėnesį organizavo kalėdinius renginius, lankė gyventojus namuose ir dovanojo jiems 2018 m. kalendorius.

   Visi šios priemonės projektai skatino bendruomenių savarankiškumą, stiprino jų narių sutelktumą ir bendruomeninę veiklą. 2018 m. ši programa bus tęsiama, planuojama, kad ji startuos daug anksčiau nei 2017 metais.

   Neatskiriama, bet mažiau matoma yra kaimo bendruomenių veikla, susijusi su įvairios dokumentacijos tvarkymu. Kaimo bendruomenėms yra privaloma dvejybinė buhalterinė apskaita, kaip ir kitoms asociacijoms, yra prievolė metinių finansinių ataskaitų rinkinius pateikti juridinių asmenų registrui. Nuo 2017 m. liepos 1 d. pasikeitė Viešųjų pirkimų įstatymas, vėl bendruomenėms reikėjo gilintis, keisti įsakymus ir panašiai. Tai tikrai apsunkina kaimo bendruomenių veiklą, ypač tų, kurios tarp savo narių neturi buhalterių, kurie sutiktų nemokamai tvarkyti bendruomenės buhalteriją. Kaimo bendruomenėms keliami dideli reikalavimai, todėl 2018 m. rajono kaimo bendruomenės planuoja didelį dėmesį skirti dokumentacijų tvarkymui. Dėl sparčiai augančių reikalavimų, nuolat keičiasi ir kaimo bendruomenių pirmininkai, todėl kuo toliau, tuo sunkiau rasti žmonių, norinčių ir galinčių užimti šias visuomenines pareigas. 2016 m. pasikeitė 13 kaimo bendruomenių pirmininkų, 2017-aisiais – 7, o šiais metais žada keistis dar keliolika vadovų. Nepaisant visų problemų, daug padedant rajono vadovams, seniūnijoms, rajono kaimo bendruomenių veikla vis stiprėja, o jų atliekami darbai labai naudingi gyventojams.

   Vis daugiau kaimo bendruomenių kuria, gamina rankdarbius, juos parduoda ir tokiu būdu užsidirba papildomų lėšų savo veiklai. 12 kaimo bendruomenių ir Raseinių bendruomenių krautuvėlė labai gerai pasirodė 2017 m. birželio 3 d. Viduklės koldūnų šventėje, kur prekiavo savo rankų darbo suvenyrais ir prisidėjo, kad šventė būtų įdomesnė ir turiningesnė.

   Kaimo bendruomenės dalyvavo ir Raseinių rajono kultūros centro organizuotoje šventėje „Po senolių pastoge“, kuri vyko birželio 11 d. Kaulakių kaime prie seniūnijos esančioje erdvėje. Daug svečių priėmė, vaišino savo augintų ir rinktų žolelių arbata kaimų bendruomenė „Betygala“. Pernai kaimų bendruomenė „Berteškiai“ kartu su Betygalos, Gervinės kaimo bendruomenėmis prisijungė prie Lietuvos atkūrimo 100-mečiui skirto projekto „Dovana Lietuvai“ ir neatlygintinai vykdė įvairiausius projektus. Kaimų bendruomenę „Berteškiai“, pateikusią savo atliktą didelį darbą – pavasarį bendruomenės žmonių jėgomis suremontuotą medinį tiltą per Berteškių tvenkinį (didelę dalį lėšų medienai įsigyti skyrė Raseinių rajono savivaldybė), Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis apdovanojo Lietuvos vėliava ir atminimo ženkleliu per Vyriausybės rūmuose savanorių pagerbimo renginį. Šiluvos bendruomenei buvo suteiktas 2018 m. mažosios kultūros sostinės vardas. Džiugina vaikų dienos centrų veikla Sargelių, Betygalos, Steponkaimio, Žaiginio, Pašešuvio, Užkalnių kaimo bendruomenėse.

   Daug gražių darbų, prisidedant prie rajono kultūrinio, sportinio gyvenimo, kaimo bendruomenės planuoja nuveikti ir šiemet. Dauguma jų bus skirti Lietuvos nepriklausomybės 100-mečiui.

Šaltinis: Raseinių rajono savivaldybė