Keičiasi profesinės kvalifikacijos vertinimo, pripažinimo ir pažymų išdavimo tvarka

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad nuo lapkričio 1 d. sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų profesinių kvalifikacijų vertinimas ir pripažinimas perduodamas Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai (VASPVT) ir Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai (VVKT). Taip siekiama atskirti ministerijos vykdomą politikos formavimo funkciją nuo viešąsias paslaugas atliekančių pavaldžių įstaigų.

Atskyrus ministerijos ir  pavaldžių įstaigų veiklas, sumažės administracinė našta specialistams, o gyventojai galės lengviau gauti reikiamas paslaugas. Taip siekiama mažinti ne tik administracinę naštą, bet ir užtikrinti paprastesnį bei patogesnį sistemos veikimą specialistams, siekiantiems profesinės kvalifikacijos pripažinimo.

Iki šiol dėl kvalifikacijos pripažinimo specialistams reikėdavo kreiptis į SAM, o tuomet į atitinkamas institucijas dėl licencijų išdavimo. Tad optimizavus specialistų kvalifikacijos vertinimą, vienoje įstaigoje bus ir pripažinta specialisto kvalifikacija, ir išduota licencija atitinkamai veiklai vykdyti. Tokiu būdu kvalifikacijos pripažinimo procesas tampa paprastesnis ir aiškesnis.

Taigi, nuo lapkričio 1 d. vaistininko ir vaistininko padėjėjo kvalifikacijos pripažinimą vykdo VVKT, kuri atlikusi kvalifikacijos vertimą, išduos Europos profesinę kortelę arba pažymas, patvirtinančias, kad vaistininkas ar vaistininko padėjėjas yra geros reputacijos, atitinka profesinei kvalifikacijai keliamus reikalavimus, o jo profesinė veikla nėra laikinai sustabdyta ar uždrausta. Todėl farmacijos specialistai paraiškas turėtų teikti VVKT: Žirmūnų g.139A, Vilnius, tel. 85 263 92 64, el. paštas vvkt@vvkt.lt.

Visų likusiųjų SAM priskirtų reglamentuojamų profesinių kvalifikacijų pripažinimą nuo šiol vykdys VASPVT, kuri taip išduos Europos profesinę kortelę, bei kvalifikaciją įrodančius dokumentus ir reputaciją patvirtinančias pažymas. Todėl sveikatos priežiūros specialistai, norintys gauti pažymas dėl kvalifikacijos patvirtinimo, savo paraiškas turėtų teikti VASPVT tinklapyje nurodyta tvarka: https://www.vaspvt.gov.lt/node/71.

Tuo tarpu specialistų, kurie pateikė SAM paraiškas ir prašymus iki lapkričio 1 d., vertinimas yra pradėtas ir bus baigiamas Sveikatos apsaugos ministerijoje.

 

Visus teisės aktus galima rasti Teisės aktų registre

SAM Spaudos tarnyba