Nauja tikrovė privertė stoti į kovą: į mūsų sąmonę braunasi kruopščiai sukurtas melas

Hibridinis karas / E.Blaževič/LRT.lt nuotr.

Andrius Balčiūnas, LRT.lt
 

Netikros naujienos ir informacinės atakos tapo kasdienybe. Su šia problema jau kurį laiką kovoja pilietiškai nusiteikę žmonės Lietuvoje ir užsienyje, bet, norint įveikti iššūkius, prie kovos privalo prisidėti tiek visa visuomenė, tiek ir valstybės institucijos. Šios pastangos turi būti paremtos abipusiu pasitikėjimu, teigia LRT.lt kalbinti pašnekovai.

Rusijos kaimynystėje gyvenančios šalys turi sukaupusios daug patirties, kaip kovoti su dezinformacija ir tuo, kas vadinama hibridinėmis grėsmėmis. Tačiau Vakarų pasaulis į šią problemą dėmesį atkreipė tik Rusijai pradėjus karą Ukrainoje 2014 metais. Ką šiandien daro ES ir NATO valstybės, kad įveiktų šias grėsmes?

LRT.lt pristato išskirtinį projektą „Rinkimų rentgenas“. Jis vykdomas bendradarbiaujant su Baltijos šalių žurnalistinio meistriškumo centru („Baltic center for media excellence“) ir žiniasklaidos vystymo organizacija „Internews“. Projekto tikslas – didinti medijų raštingumą ir skatinti kritinį mąstymą.

Pilietinė reakcija

Kai Rusija aneksavo Krymą ir pradėjo karą Ukrainos Rytuose, tapo aišku, jog informacija yra neatsiejama modernaus karo dalis. Ukrainiečiai netruko reaguoti į skleidžiamą dezinformaciją – 2014 metais šalyje ėmė veikti „StopFake“ projektas, kurio tikslas – kovoti su dezinformacinėmis atakomis.

LRT.lt kalbintas vienas iš „StopFake“ kūrėjų ir vyr. redaktorių Mohylos žurnalistikos mokyklos vadovas Jevhenas Fedčenko sakė, jog vos prasidėjus Krymo okupacijai, tapo aišku, kad Rusija jau ilgus metus Ukrainoje vykdė savo informacinę kampaniją.

Daugiau skaitykite čia: https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvoje/2/1012022/nauja-tikrove-priverte-stoti-i-kova-i-musu-samone-braunasi-kruopsciai-sukurtas-melas?fbclid=IwAR3-DHTMPaGxlq5p2Wj-xE0H2qXFOlEr-mOSLJxlD8YFwAgnjC3vN2HOej8