Kokie protestai Lietuvą purtė 2018-aisiais?

Nuo medikų, iki mokytojų. Prieš vaiko teisių apsaugos įstatymo nuostatas ir už apkaltą Seimo nariui. Portalas LRT.lt pristato 2018-aisiais įvykusius protestus, surinkusius minias ir sukėlusius audrą visuomenėje.

Į gatves išėjo medikai

Pirmosiomis 2018-ųjų dienomis protesto akciją surengė gydytojai rezidentai, siekiantys geresnių atlyginimų. Nešini lagaminais jie pirmiausia atvyko į Vilniaus oro uostą, nes vis didesnė dalis jaunų gydytojų emigruoja. Iš oro uosto jie patraukė į Katedros aikštę ir ten susitiko su ministru Aurelijumi Veryga. Tuo metu premjeras Saulius Skvernelis tokią akciją pavadino politine.

Tiesa, tai nebuvo vienintelė medikų protesto akcija 2018-aisiais. Paskutinėmis balandžio dienomis, savo profesinės dienos išvakarėse, jie surengė mitingą prie Seimo. Plakatais apsiginklavę medikai susirinko prie parlamento esančioje Nepriklausomybės aikštėje ir siekė valdžiai priminti jos duotus pažadus bei garsiai kalbėti apie tai, kaip jaučiasi tiek medikai, tiek pacientai. Medikai reikalavo, kad visos sveikatos priežiūros finansavimas būtų laikomas prioritetu ir per artimiausius trejus metus pasiektų 10 proc. BVP. Reikalauta ir kad būtų sutvarkytas viešųjų pirkimų sektorius, nebeliktų korupcijos.

Tuo metu vyriausybė pritarė, kad nuo gegužės 1-osios medikų atlyginimai vidutiniškai kiltų 20 proc. Ministrų kabinetas taip pat įsipareigojo, kad iki 2020 metų gydytojo vidutinė alga sieks 3 vidutinius darbo užmokesčius (VDU), o slaugytojo 1,5 VDU. Tiesa, dar prieš medikų protesto akciją, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga stebėjosi, kad kai kurie medikų klausimai buvo keliami net po to, kai į juos buvo atsakyta.

Daugiau skaitykite čia: http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2018-12-30-kokie-protestai-lietuva-purte-2018-aisiais/173610