Neteikiantiems pajamų deklaracijų VMI paruošė siurprizą – sąskaitą ir 10 dienų terminą

Luko Balandžio / 15min nuotr. 

Ernestas Naprys Verslo žurnalistas

Dalies gyventojų bandymai nepateikti pajamų deklaracijos ir taip galbūt išvengti pajamų mokesčio šiemet gali baigtis ir sąskaitų užšaldymu – per metus Valstybinė mokesčių inspekcija 84 tūkstančius kartų pati pasiėmė valstybei priklausančius pinigus. Tačiau 30 tūkstančių gyventojų vis dar yra skolingi 70 milijonų eurų. Šiemetis pajamų deklaravimo maratonas privalomas dar platesniam žmonių ratui – VMI paaiškino, kokių naujovių laukti.

Pajamų deklaravimas, kuris didelei daliai gyventojų yra privalomas, kaip ir kasmet, šiemet truks iki gegužės 2-osios.

VMI dar nėra gavusi visų įmonių – darbdavių, bankų ir kitų – duomenų, tikslina deklaracijas apie išmokėtus atlyginimus. Todėl dar negali nurodyti tikslios datos, kada bus pateiktos preliminarios pajamų deklaracijos. Pernai preliminarios deklaracijos pateiktos kovo 16 d.

Tačiau šiemet deklaracijos taps privalomos dar platesniam gyventojų ratui.

VMI pranešė nebesitaikstanti su praktika deklaracijos nepateikti ir taip pamėginti išvengti prievolės mokėti mokesčius – pagal turimus duomenis suskaičiuos skolą ir paliks 10 dienų susimokėti.

Pernai už 2016 metus net 731 tūkstantis gyventojų lėšų susigrąžino – iš viso 95,5 mln. eurų, vidutiniškai po 130 eurų. Primokėti į biudžetą teko 318 tūkstančių gyventojų ir bendra suma buvo didesnė – 128,5 milijonų eurų (vidutiniškai po 400 eurų).

Vidutinis skolininkas turi rasti 2500 eurų

Netgi tie asmenys, kurie pajamas deklaravo per ankstesnius metus, vis dar valstybei liko skolingi 69 milijonus eurų gyventojų pajamų mokesčio (GPM). Vienam iš 28 tūkstančių skolininkų tenkanti suma – vidutiniškai po 2500 eurų.

Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/verslas/naujiena/finansai/neteikiantiems-pajamu-deklaracijos-vmi-paruose-siurpriza-saskaita-ir-10-dienu-termina-662-932550