Valentinas Mazuronis: Apie A.Verygos planą pradėti alkoholinę priklausomybę turinčių žmonių medžioklę

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga parengė naują tvarką, pagal kurią nuo kitų metų liepos sveikatos priežiūros įstaigose gyventojai pildys testus, iš kurių paaiškės – saikingai ar ne žmogus vartoja alkoholį. Teigiama, kad prievarta šis testas nebus brukamas – jo pildymas bus savanoriškas.

Apie kokį savanoriškumą mes kalbame? Kaip žmogus, atėjęs pas šeimos gydytoją pasijaus gavęs užpildyti štai tokią lentelę? Ir kaip jausis atsisakęs pildyti? Ar jis apsidžiaugs, jog juo taip rūpinamasi ir oriai pildys jam pateiktą testą? Ar pasijus įžeistas? Ar tai nėra atviras, ciniškas žmogaus pažeminimas, kišimasis į jo asmeninę erdvę? Kokios naudos tai atneš? Ar taip neužkraunama papildoma našta gydytojams, kuriems jau ir taip padidintas pacientų skaičius ir sutrumpintas jų priėmimo laikas, tad vargu ar įmanoma deramai atlikti pirminę mediko pareigą – diagnozuoti rimtą ligą ar atlikti jos prevenciją. Ar Ministrui atrodo, kad gydymo įstaigose per mažos eilės? Gal Ministras naiviai galvoja, kad žmonės turintys realių problemų su alkoholio vartojimu puls nuoširdžiai pildyti anketas ir pasakotis?

Galėčiau dar daugiau klausimų kelti ir, manau, kad kiekvienas Lietuvos gyventojas turėtų į juos atsakymą.

O jei kalbėti visiškai rimtai, tai man asmeniškai visa tai atrodo absurdiška, neefektyvu, nekompetentinga ir nepagarbu visų Lietuvos žmonių atžvilgiu.

Absurdiška, nes pažeidžia žmogaus teisę į diskretiškumą ir žeidžia jo orumą.

Neefektyvu, nes vargu, ar žmogus išdrįs parašyti visą tiesą apie save, net jei jis ir turi problemų su alkoholiu.

Nekompetetinga, nes kovoti su dideliu alkoholio vartojimu nepadės nei asmeninio dokumento reikalavimas prekybos centre, nei testų pildymas pas gydytoją. Alkoholio vartojimo prevencija kitaip turi būti vykdoma.

Nepagarbu, nes kiek, galų gale, galima žmogų versti jaustis pažemintu bei paniekintu savo gimtoje šalyje.

Ministre, Lietuvoje tiek daug problemų susijusių su sveikatos apsauga. Pažvelkite į onkologinėmis ir retomis genetinėmis ligomis sergančius vaikus. Kodėl žmonės, susidūrę su baisia liga patys tarpusavyje buriasi į sąjungas, kodėl feisbukuose kuriasi grupės, vienijančios su nelaime susidūrusius ir valdžios neišgirstus žmonės. Nes jie neranda pagalbos kitur! Padėkite jiems, o ne užsiimkite tariamu alkoholinę priklausomybę turinčių žmonių demaskavimu! Leiskite žmonėms ramiai ir laisvai gyventi, neerzinkite jų savo absurdiškomis iniciatyvomis bei siūlymais. Sudarykime sąlygas, kad kiekvienas norintis gydytis nuo priklausomybių turėtų tokią galimybę. Kurkime tokią aplinką bei atmosferą Lietuvoje, kad žmonės matytų gyvenimo prasmę ir neskęsdami alkoholyje. Tai ir bus reali ir tikra kova su priklausomybėmis, tai ir bus pagalba Lietuvos žmonėms.

Valentinas Mazuronis yra Europos Parlamento ALDE frakcijos narys.

Šaltinis: http://www.15min.lt