Rasa Starkus. Nelaikykite mūsų tautos girdytojais

t

Sėdėjau Sveikatos komiteto posėdyje, kur buvo išklausytos įvairios nuomonės dėl naujųjų alkoholio kontrolės įstatymo pataisų. Keli pastebėjimai.

– Legalus verslas Lietuvoje yra kaltas dėl to, kad dalis, pabrėžiu, dalis žmonių gyvenime nemato nieko daugiau tik nusigėrimą.

– Nesvarbu kas ir ką geria – atrodo, kad nėra žinoma, ką vartoja ir nuo ko pradeda jaunimas, ką vartoja kaimo girtuoklėlis, gavęs pensiją ar kompensaciją už invalidumą.

– Analizės, kur yra problema, atrodo nėra, nes panacėja, kad verslas Lietuvoje yra „svoločiai“ – stiprėja.

– Nekalbama nieko apie tai, kad reikia peržiūrėti gaminamo ir vartojamo alkoholio kokybę. Šiuo metu siūlomi įstatymai atveria kelia sintetinių sidrų ir kokteilių bei kitų marmalų klestėjimui.

– Akcizų pakėlimas visus kokybiško vyno vartotojus nuves į užsienio rinkas. O tas, kas gėrė pilstuką ir alų iš „bambalių“ – tie ir toliau gers.

– Sveikatos komitete nebuvo nei žodžiu užsiminta, kaip padėti žmonėms, turintiems priklausomybę nuo alkoholio, kaip ją mažinti, kaip šeimos, giminės, bendruomenė turi susiimt ir rasti užimtumo ir gydymą, jų veiksmų kontrolės sprendimus.

– Bet kokia mintis apie edukaciją, švietimą buvo nutylima ir nekomentuotina.

– Ko trūksta? Supratimo, kad visa tai ilgalaikis procesas? Ar kad nėra lėšų? Lėšos iš niekur neatsiranda – jos uždirbamos ir skirstomos. Kai jos skirstomos sąžiningai ir protingai – būna ir lėšų. Atsiranda ir savanorių padėt.

– Bet baisiausia buvo stebėti visuomeninius veikėjus – kurie atvirai ignoravo rimtų, dirbančių, mokesčius mokančių ir darbo vietas kuriančių žmonių pasisakymus. Kai kurie atvirai kikeno ir tai parodė, kad jiems nusispjaut į tai kas vyksta Lietuvoje. Jų pagrindinis argumentas: tauta geria.

Aiškiai vakar pasakiau: taip, aš ta vartotoja, bet tai, kad taurę vyno išgeriu prie pietų stalo – dar nereiškia, kad jūs mane turite šaudyti prie sienos, prisidengdami savo tikėjimais. Aš ir esu praktikuojanti krikščionė, bet nesu ta davatka, kuri meldžiasi bažnyčioje, o išėjus linki pikto kaimynui ar pavydi kitam vaikų sėkmės.

Galite mane vadinti ta durne, kuri turi vilties. Bet dar vis neprarandu vilties, kad po visų pasisakymų p. Matulas, p. Veryga ir p. Belian suprato, kad mes visi norime, kad Lietuvoje būtų kuo mažiau geriančių ir nelaimes nešančių žmonių. Todėl susėskime ir išanalizuokime viską išsamiai.

Mes pasiryžę bendrauti vardan tos Lietuvos. Ir nelaikykite mūsų tautos girdytojais bei „svoločiais“, nes būtent mes ir bandome atpratinti tautą nuo besaikio gėrimo, aiškindami ir mokydami apie stalo kultūrą, rodydami Lietuvai pasaulio gražiausias tradicijas… Ir patikėkite, tai veikia. Žinoma, tai nepasiekia tų žmonių, kurie be saiko geria iš „bambalių“ ir pilstuką, bet jiems reikia kitokios pagalbos ir kontrolės, kurią gali suteikti tik stiprios Vidaus reikalų ir Sveikatos ministerijos pajėgos.

Rasa Starkus yra Someljė mokyklos dėstytoja, Vyno klubo vadovė.
Šaltinis: www.lrytas.lt